Protester i Thailand – gör tecknet från Hunger Games

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals thailändare har de senaste dagarna samlats i Bangkok för att protestera mot sittande regering.

Demonstranterna kräver demokrati, och använder sig av en populärkulturell gest från en Hollywoodfilm för att visa sitt missnöje.

Protesterna i Thailand har gått i vågor sedan 2014 då landets sittande premiärminister Prayut Chan-o-cha tog makten genom en militärkupp. Sedan dess har den så kallade ”trefingersgesten” varit ett återkommande inslag i demonstrationerna.

I det efterlängtade valet i mars förra året fick oppositionspartiet FFP en tredjedel av platserna i landets parlament – men partiet förbjöds i februari i år efter att en domstol slagit fast att en donation partiet fått från sin egen partiledare var olaglig.

Kort efter det domstolsbeslutet fick protesterna ny fart och tusentals thailändare, framför allt unga studenter, tog sig ut på gatorna.

Kritiserar kungen

De senaste dagarna har protesterna eskalerat i samband med att landets kung, Maha Vajiralongkorn, återvänt till Thailand från Tyskland där han vanligtvis är bosatt.

Ett av demonstranternas krav är att minska kungafamiljens makt. Enligt BBC är de ökande demonstrationerna, trots kunglig närvaro, ett tecken på att ”insatserna höjs”.

Demonstrationer i närheten av kungen och drottningen hör inte till vanligheterna i Thailand.

Se bilderna från demonstrationerna och ”Hunger Games” i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.