Protester medan ny grundlag skrivs

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med en ny egyptisk grundlag påbörjas trots protester från landets islamister.

I staden Mansura dog tre kvinnor i sammandrabbningar mellan anhängare och motståndare till störtade Muhammad Mursi.

Tusentals Mursi-anhängare hade på lördagen samlats till en sittande protest vid en moské i Kairo.

”Folkmakt mot militär kraft”, stod det på en av banderollerna som viftades tillsammans med egyptiska flaggor och porträtt på den före detta presidenten Mursi.

Egyptiska revolutionen 2011

Under fredagen eskalerade rivaliserande demonstrationer över hela landet – de största sedan den nya regeringen bildats i veckan – och ledde till våldsamma sammandrabbningar i staden Mansura i Nildeltat. Tre kvinnor dödades och 34 personer skadades. En Mursi-anhängare sade att tusentals av den störtade presidentens supportrar marscherade genom staden när de blev angripna av ”huliganer” som attackerade dem med skjutvapen, knivar och stenar.

Övergångspresidenten Adli Mansur meddelade på lördagskvällen att arbetet med att ta fram en ny grundlag ska påbörjas på söndagen. En grupp om tio juridiska experter ska ta fram ett första förslag, som sedan granskas av en grupp med representanter för olika grupper i det egyptiska samhället. Därefter följer en folkomröstning. På lördagskvällen florerade olika uppgifter om tidsplanen för när en ny grundlag kan vara i kraft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptiska revolutionen 2011

Mer i ämnet