Den traditionella Operabalen i Wien möts ofta av protester. Nu demonstreras mot Akademikerbalen som organiseras av Frihetspartiet, FPÖ. Foto: TT

Protester mot högerpartiets bal i Wien

Uppdaterad
Publicerad

Protester väntas på fredagen mot den bal som det högernationalistiska regeringspartiet FPÖ ordnar i Wiens pampiga presidentpalats Hofburg. Partiledaren Heinz-Christian Strache har fått försvara sig mot angrepp om sitt samröre med kamratföreningen Burschenschaft Germania. En sångbok med grova antisemitiska texter har beslagtagits av polisen.

I Wien pågår den årliga balsäsongen för fullt. Många yrkesgrupper har sina egna traditionstyngda baler, som sockerbagarna, taxiförarna och kaffehusen. En av de mest påkostade balerna är Akademikerbalen som organiseras av frihetspartiet FPÖ. Det invandringsfientliga partiet sitter i en koalitionsregering med det borgerliga ÖVP, med den unge Sebastian Kurz som kansler.

Vänsterprotester

Det är också en tradition att vänstergrupper protesterar utanför balsalarna, särskilt vid den kändistäta Operabalen. I år har tre demonstrationståg föranmält protester vid Akademikerbalen, som anses stå nära de österrikiska kamratföreningarna Burschenschaften. På sammankomsterna upprätthålls ofta gamla traditioner med uniformer och ritualer.

FPÖ-ledaren Strache besökte kamratföreningen Germania i juni 2017, enligt medierna Der Spiegel och Falter, som också publicerar bilder på Strache i gruppens traditionella huvudbonad.

Sångbok avslöjad

Germania bildades 1917 med mottot ”tysk och trogen i nöd och död”. En sångbok från 1997 med grova antisemitiska texter beslagtogs av polisen efter mediernas avslöjanden.

Strache dementerar att han deltagit i ett möte i föreningens regi och har förklarat att det inte får förekomma antisemitism i FPÖ eller på Akademikerbalen. FPÖ-politikern Udo Landbauer har förklarat sitt medlemskap i Germania som vilande och förnekar kännedom om sångboken.

Kurz fördömer

Förbundskansler Sebastian Kurz har tagit avstånd från innehållet i sångtexterna och kallar dem ”rasistiska, antisemitiska och vedervärdiga”.

Förbundskansler Kurz och vicekansler Strache tar avstånd från antisemitism efter avslöjanden om kamratföreningar. Foto: TT

Österrikes judiska organisation IKG, bojkottar parlamentets minneshögtid för Förintelsen under lördagen, i protest mot att Frihetspartiet sitter i regeringsställning. FPÖ fick 27,4 procent av rösterna i valet 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer