Att ryska staten börjat kontroller nätet har skapat högljudda protester bland ryssarna. Foto: SVT

Protester när ryska staten tar över nätet

Uppdaterad
Publicerad

Miljoner IP-adresser har blockerats och många webbtjänster har slutat fungera hos det ryska folket. Ryska staten har börjat kontrollera internet – något som gjort att ryssarna protesterat högljutt.

I april kom ett domslut om att sociala medieappen Telegram skulle blockeras. Appen fungerar fortfarande men andra webbtjänster som ryssarna använder dagligen, företagssidor och banktjänster, har slutat fungera.

Artem Kozljuk som jobbar på Koskomsvoboda, en organisation som bevakar medborgarnas digitala rättigheter, menar att trots att Kreml tog över tv:n för ett par år sedan surfar de unga ryssarna på nätet och därför är det nästa område för ryska staten att ta över.

– Vi ser en sorglig bild. Det kanske inte är den sorgligaste i världen men vi är sakta men säkert på väg att bli ett sådant land som på olika sätt fjärmar sig från det omgivna nätet och reglerar medborgarnas rättigheter, bland annat på nätet, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.