Landsomfattande protester pågår i Ryssland mot Putin-regimen. Foto: SERGEI ILNITSKY/TT

Direktrapportering: Protesterna i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen pågår demonstrationer på flera håll i Ryssland. SVT Nyheter rapporterar direkt.

Protesterna i Ryssland

Pinnat inlägg

Julia Navalnaja, fru till oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, släpptes från polisens förvar omkring klockan 18, svensk tid, efter att ha gripits tidigare i dag i Moskva i samband med protesterna.

Hon anses ha brutit mot demonstrationsregler och ska infinna sig i rätten i morgon, måndag, enligt nyhetssajten Meduza.

Navalnaja omhändertogs av polis även under demonstrationerna förra veckan. "Om vi fortsätter vara tysta kan de komma och hämta vem som helst av oss i morgon", skrev Julia Navalnaja i ett inlägg på Instagram före frihetsberövandet.

Pinnat inlägg

Minst 4 027 demonstranter har hittills gripits under söndagens protester i Ryssland, rapporterar Reuters.

Demonstrationer har brutit ut på flera håll i Ryssland, bland annat i Moskva, Sankt Petersburg, Vladivostok, Tomsk och Novosibirsk.

SVT Nyheter rapporterar direkt och vår Rysslandskorrespondent Bert Sundström är på plats i Moskva.

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström har under söndagen rapporterat från protesterna i Moskva.

Han sammanfattar dagen i SVT Nyheters direktsändning:

- Det här är något som skakar om makten i Kreml, säger han.

Demonstrationerna är inte begränsade till Moskva. Enligt det oberoende mediaprojektet OVD-Info har folk samlats på över 80 orter.

- Jag har personligen aldrig sett så många poliser på så många platser, säger Sundström.

- Det är tydligt att makthavarna är väldigt nervösa.

Polisen har nu gripit över 4 000 personer i 80 olika städer.

Majoriteten av frihetsberövningarna har gjorts i Moskva.

Där har över 1 200 personer tagits i förvar.

OVD-info - ett oberoende mediaprojekt som förser Reuters och AP med siffror kring antalet gripna vid protesterna - uppger på Twitter att 82 journalister har gripits under söndagen.

De demonstranter som tidigare marscherade mot Matrosskaja Tishina-fängelset, där Navalnyj sitter, har jagats bort av polisstyrkor. Flera av demonstranterna har gripits, uppger AP.

Reuters rapporterar nu att poliser har använt elpistoler och batonger mot demonstranter i Sankt Petersburg.

USA:s utrikesminister Antony Blinken skriver på Twitter att USA fördömer de "hårda metoder" som myndigheterna tar till för att tysta fredliga demonstranter och kräver att alla som gripits för att ha "utövat sina mänskliga rättigheter", inklusive Aleksej Navalnyj, ska släppas.

Enligt AP så har en del av demonstranterna försökt marschera mot Matrosskaya Tishina-fängelset i Moskva, där Navalnyj sitter häktad, men då blivit bortmotade av polis.

Aleksej Navalnyjs fru Julia Navalnaja har gripits vid demonstrationerna, rapporterar Reuters med hänvisning till uppgifter från Navalnyjs team.

Här är den senaste uppdateringen från SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström:

- Det är fortsatta demonstrationer i Moskva, Sankt Petersburg och på flera andra orter. Man verkar vara beslutsamma att hålla på i några timmar till. Tusentals är fortfarande ute på gatorna i Moskva. Trots att många blir gripna och bortförda så finns det oerhört många kvar.

- Polisnärvaron är närmast osannolikt hög. Vi har sett hundratals poliser utposterade längs med vägarna i Moskva.

- Det är uppenbart att makthavarna här har tagit till enormt stora resurser för att försöka begränsa demonstrationerna så mycket som möjligt.

- Demonstranter försöker "lura" polisens övervakning. Taktiken är att halva gruppen går åt ett håll, och andra halvan går åt ett annat håll.

Carolina Vendil Pallin, expert på rysk inrikespolitik vid Totalförsvarets forskningsinstitut, kommenterar protesterna i SVT Nyheters direktsändning:

- Det som framför allt slår mig är vilken stor polisstyrka man tagit ut i de stora städerna.

- Man har hela tiden sagt att Navalnyj inte är viktig, men det faktum att man stängt av centrala Moskva och Sankt Petersburg talar för något helt annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.