Under söndagen demonstrerade tusentals ryssar i städer runtom i Ryssland. Foto: Yuri Kochetkov/EPA/Dmitry Rogulin/AP/TT

Tusentals gripna i stora protester i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Över 4 000 har gripits under söndagens ryska demonstrationer som anordnades till stöd för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Enligt uppgifter från Navalnyjs team ska en av de gripna vara oppositionsledarens fru Julia Navalnaja.

Demonstrationerna började i ryska fjärran östern, bland annat i hamnstaden Vladivostok där ett dussintal demonstranter samlats vid stadens centrala torg trots att polisen stängt av området inför protesterna. Det ska sedan ha spridit sig till över 80 olika orter, bland annat Sankt Petersburg, Moskva och Tomsk.

Den ryska polisen utfärdade flera varningar till personer som övervägde att delta i demonstrationer – bland annat att de som medverkat kan komma att åtalas.

På flera håll i landet gäller dessutom strikta coronarestriktioner. I Sankt Petersburg får till exempel endast 50 personer samlas i grupp. Men protesterna blev av ändå.

– Längtan efter att leva i ett fritt land är starkare än rädslan för att gripas, sa 25-åriga studenten Andrei till AFP.

”Osannolikt hög polisnärvaro”

Under söndagen hölls flera demonstrationer i landet, bland annat i huvudstaden Moskva vars protester brukar samla störst antal människor.

På bilder och i videoklipp från protesterna syntes ett stort antal poliser. De första rapporterna om gripanden kom redan vid 10-tiden svensk tid.

– Polisnärvaron är närmast osannolikt hög. Vi har sett hundratals poliser utposterade längs med vägarna i Moskva, säger Bert Sundström.

Myndigheterna i huvudstaden har under dagen stängt ned flera tunnelbanestationer i huvudstaden och begränsat framkomligheten för att göra det svårare för människor att samlas.

Se hela SVT:s direktsändning om protesterna på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.