Putins påstådda palats vaktas rigoröst

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs film om det palats som, enligt honom, har byggts för president Putins räkning vid Svarta havets kust har fått enorm uppmärksamhet. Vårt Rysslandsteam försökte ta sig dit, men kom inte ens nära.

Rysslands president Vladimir Putin har i hemlighet låtit bygga ett jättepalats vid Svarta havet i södra Ryssland. Palatset har kostat 100 miljarder rubel, motsvarande över 11 miljarder kronor, menar den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj

Vägspärrar och vakter

Det så kallade palatset är noga övervakat.

– Det är vägspärrar vid alla tillfartsvägar och området är inhägnat och patrulleras av vakter med hundar, berättar Bert Sundström, SVT:s korrespondent i Ryssland.

Påstås vara hotell

SVT:s team fick nöja sig med att filma på håll och prata med ryssar i den närliggande staden Gelendzjik.

Bättre gick det då för tv-kanalen Russia1, som ägs av ryska staten. Kanalens reporter fick en visning på området av en person som sades vara ”delaktig” i bygget.

Genom nyhetsbyrån AP kan SVT publicera delar från det reportaget.

I reportaget hävdas att det helt enkelt är ett hotell, som ännu inte är klart. Men vem som äger hotellet framgår inte.

Samtidigt har Vladimir Putins nära vän, affärsmannen och mångmiljardären Arkadij Rotenberg sagt till den ryska sajten Mash Telegram att han äger palatset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.