Protestledaren Joshua Wong uppges ha gripits i Hongkong. Bild tagen i juni. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Protestledare i Hongkong släppta mot borgen

Uppdaterad
Publicerad

Joshua Wong, en av proteströrelsens ledargestalter i Hongkong, som greps under lördagsmorgonen har släppts mot borgen. Det meddelar aktiviströrelsen Demosisto på Twitter. I samband med gripandet ställdes lördagens demonstration in eftersom deltagarnas säkerhet inte kan garanteras.

Den demokratiförespråkande aktiviströrelsen Demosisto skrev under lördagsmorgonen på Twitter att Wong med våld knuffades in i en minibuss och att rörelsens jurister följer ärendet. Senare meddelades att ytterligare en framstående aktivist ur rörelsen, Agnes Chow, gripits.

– Vi kommer att fortsätta vår kamp oavsett hur de griper och åtalar oss, sa Joshua Wong dagen innan han greps.

Nu meddelar Demosisto att de både har beviljats borgen, och kommer att släppas. Tidigare rapporterades det att även Demosistos ordförande gripits, något som de själva dementerar.

Frontfigurer

22-årige Wong var en av ledargestalterna under protesterna 2014, den så kallade paraplyrörelsen. Han har fängslats flera gånger och släpptes fri senast i juni i år. Han är även generalsekreterare för Demosisto.

Även Agnes Chow deltog i paraplyrörelsen, och hon har varit ett av Demosistos ansikten utåt under de pågående demonstrationerna.

Aktivisterna Joshua Wong och Agnes Chow i en polisbil efter gripandet. Foto: Tyrone Siu / Reuters / TT

Kände sig tvungna att ställa in

Nya protester planerades i Hongkong i helgen, men tillståndet har nu dragits in. Enligt Bonnie Leung på organisationen Civil Human Rights Front kände de sig tvungna att ställa in demonstrationerna på grund av oron för deltagarnas fysiska och juridiska säkerhet, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.