Den avsatte Carles Puigedemont befinner sig i exil i Belgien. Foto: TT

Puigdemont: Jag vill tillbaka till Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont uppmanade på lördagen, från sin exil i Belgien, den spanska regeringen att låta honom återvända så att han kan installeras som regionens president. Det rapporterar Reuters.

Carles Puigedemont, som ledde Katalonien fram till oktober, har åtalats i Spanien för uppvigling och riskerar upp till 30 års fängelse för att ha drivit igenom en folkomröstning om självständighet från Spanien.

Proseparatistiska partier säkrade i regionalvalen på torsdagen en parlamentarisk majoritet, men det är ännu oklart om Carles Puigedemont och de andra åtalade ledarna kommer att kunna närvara när församlingen samlas.

– Jag vill komma tillbaka till Katalonien så snart som möjligt. Jag vill komma tillbaka redan nu. Det hade inneburit goda nyheter för Spanien, säger Carles Puigedemont till Reuters.

”Fortsätter vara president om Spanien respekterar valet”

När han får frågan om han kommer att vara tillbaka till 23 januari då församlingen senast ska samlas svarar han:

– Det vore naturligt. Om jag inte tillåts att sväras in som president vore det högst onormalt för det spanska demokratiska systemet. Jag är regionpresident och jag fortsätter att vara president om den spanska staten respekterar resultatet av valet.

Carles Puigedemont säger att han är redo att lyssna på förslag som Spaniens premiärminister Mariano Rajoy lägger fram, även om dessa inte omfattar ett erbjudande om självständighet.

Båda parter vill ha dialog

Mariano Rajoy sa på fredagen att han var öppen för dialog, men antydde att han avvisar Carles Puigedemonts krav på att träffas snart. Han har dock sagt att han kommer att ha en dialog med vem som än vinner regionvalet.

Förhandlingar om att bilda regering i Katalonien kommer troligtvis att komma igång den 6 januari och regionens parlamentet måste senast den 8 februari rösta om att välja ny regering.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet