Rysslands regering förnekar kännedom om den ryska advokat som Trumps medarbetare ska ha träffat i Trump Tower i juni 2016. Foto: TT

Putin: 755 amerikanska diplomatanställda måste sluta jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland utvisar 755 amerikanska diplomater och beskickningspersonal som svar på att USA:s kongress röstat igenom nya sanktioner mot landet. Situationen liknar allt mer kalla kriget, anser Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet.

– Den här gången har jag beslutat att det är dags för oss att visa att vi inte avser låta USA:s åtgärder förbli obesvarade, säger den ryske presidenten Vladimir Putin enligt den statliga nyhetsbyrån Interfax.

USA:s representanthus och senaten röstade i veckan igenom nya sanktioner mot Kreml. Lagpaketet som även innebär nya sanktioner mot Iran och Nordkorea antogs med mycket bred majoritet och väntar på godkännande av president Donald Trump.

Kongressen har utformat sanktionerna så att parlamentarikerna ska kunna hålla Trump i strama tyglar. Trump ges små möjligheter att lindra sanktionerna mot Ryssland utan kongressens godkännande. Inom båda de två stora partierna i USA finns oro för presidentens välvilja mot Ryssland.

Internationellt brott

Moskva begärde efter det amerikanska beslutet att USA:s diplomatiska representation i landet begränsas till 455 personer, och kallade agerandet för ett internationellt brott.

– Vi har väntat tillräckligt länge i hopp om att situationen kanske skulle förändras till det bättre, säger den ryske presidenten Vladimir Putin till tv-bolaget Rossija-24 efter att ha kommit med beskedet att 755 amerikaner nu ska utvisas från Ryssland, skriver nyhetsbyrån AFP.

Enligt Putin finns en rad möjliga ryska svar på USA:s sanktioner.

– Men jag hoppas att det inte kommer att landa där, och jag motsätter mig detta i dag, säger han enligt Interfax.

Kalla kriget

Enligt Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet har Putin avvaktat hur det skulle bli med lagförslaget, men nu har han gett upp. Situationen påminner allt mer om kalla kriget, anser han.

– Nu är relationerna på väg neråt ytterligare. Det är möjligt att amerikanerna svarar med något. Möjligen utvisar de ett antal ryssar så att det blir lika många ryssar som amerikaner.

Att Putin hävdar att Ryssland har fler åtgärder att ta till ger han inte mycket för.

– Ryssland är en så pass mycket mindre ekonomi än USA, så det är svårt för Ryssland att skada USA. Det är lättare tvärtom, säger Hallenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.