Putin förlorar vänner i omvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Vilka är Putins vänner – och hur många står kvar vid hans sida efter invasionen av Ukraina? Enligt Inga Näslund, Rysslandsexpert på Palmecentret, är Putin ensammare än någonsin.

– Jag har extremt svårt att se att något annat land skulle stötta Ryssland militärt, säger hon till SVT.

Putin beskrivs som en allt mer isolerad världsledare. De som tidigare valt att stötta presidenten väljer nu att öppet fördöma presidentens invasion av Ukraina.

– Det är en brokig skara som brukar räknas till Putins vänner. Men de som stöttar honom nu är nog färre än vad Putin hade räknat med, säger Inga Näslund, Rysslandsexpert på Palmecentret.

Kriget i Ukraina

”Svider för Orbán”

Ungerns premiärminister Viktor Orbán beskrivs som en av de som stått Putin nära. Nu har han röstat för EU:s sanktioner, bland annat om att stänga ute ryska banker från betalningssystemet Swift. Han har också anslutit sig till de som öppet fördömer den ryska invasionen.

– Orbán har räknats till vännerna i extremhögerklubben. Men eftersom Ungern är med i Nato har han knappast något val. Jag tror att det svider för honom, säger Inga Näslund.

Även den forna sovjetstaten Kazakstan har räknats till Putins vänstater. Nu väljer landet en ny väg, bland annat genom att avböja att skicka trupper till Ryssland.

Tre länder lade ned röster i säkerhetsrådet

När FN:s säkerhetsråd röstade om en resolution för att fördöma Rysslands invasion av Ukraina var det tre stater som lade ned sina röster: Kina, Indien och Förenade Arabemiraten.

Även om det inte kan räknas som ett officiellt stöd av Putins agerande kan det tolkas som en vilja att inte stöta sig med Ryssland, menar Inga Näslund.

– Det som förenar dem är med största sannolikhet ekonomiska intressen. Kina har nyligen slutit ett stort handelsavtal med Putin och Indien har en lång historia av ekonomiskt beroende av Ryssland. Man kan tolka det som ett försök att ”ducka problemet”.

– Men att någon av dem skulle gå in med militära styrkor ser jag som helt osannolikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet