Putin går mot väntad valseger i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen hade runt 30 procent av valsedlarna räknats efter söndagens dumaval i Ryssland. Men trots att många röster återstår ser det redan nu ut att bli en väntad seger för Putin.

– Om man ska vara elak kan man säga att utgången varit klar sedan länge. Det ser ut som att det officiella resultatet kommer bli precis det som Kreml har önskat, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland ser i nuläget ut att plocka hem runt 45 procent av rösterna, följt av kommunisternas 20 procent och högernationalistiska LDPR:s 10 procent.

– Det innebär att Putintrogna partier som kommer ha en total majoritet i underhuset Duman, säger Bert Sundström i Morgonstudion.

Samtidigt är långt ifrån alla nöjda med resultatet. Valet har präglats av anklagelser om tystande av oppositionella röster, valfusk och attacker mot media.

Landets valkommissionen har dock sagt att valet utförts enligt konstens alla regler.

– Man säger att det funnits en del försök till valfusk, men att de har stoppats. De som står utanför systemet säger däremot så klart att det här bara är ytterligare ett steg i en odemokratisk ordning och att valet inte kan tas på allvar, säger Bert Sundström.

Hör SVT:s Rysslandskorrespondent i videospelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.