Rysslands president Vladimir Putin Foto: Sergei Karpukhin / AFP Photo / TT

Putin hoppas på Trump-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland hoppas på bättre relationer till USA med Donald Trump i Vita huset. President Vladimir Putin skriver i ett telegram att han hoppas på en konstruktiv dialog. Ukraina oroas dock över framtiden.

Rysslands president Vladimir Putin har gratulerat den tillträdande presidenten i USA via telegram, rapporterar nyhetsbyrån Ria.

”I telegrammet uttryckte Putin sitt hopp om att kunna arbeta tillsammans för att lyfta den rysk-amerikanska relationen från nuvarande krisläge och även för att lösa aktuella internationella frågor”, meddelade Putins presstjänst.

USA-val 2016

”Att bygga en konstruktiv dialog mellan Moskva och Washington, baserad på principer av jämlikhet, ömsesidig respekt och en verklig syn på varandras positioner, är i våra folks och världssamfundets intresse”, heter det bland annat i telegrammet.

Hopplös Clinton?

Konstantin Kosatjov, ordförande i det ryska överhusets utrikesutskott, är samtidigt något försiktig om hur mycket bättre relationerna med USA verkligen kan bli.

”Det finns hopp igen för de rysk-amerikanska relationerna, även om den konservativa kongressen uppenbarligen kommer att hålla Trump tillbaka. Men hur som helst är det här bättre än hopplösheten i Clintons Amerika”, skriver Kosatjov på sitt Facebook-konto, enligt Interfax.

Överhuskollegan Vladimir Dzjabarov beskriver Trumps framgångar som en följd av stort inhemskt missnöje med den amerikanska politiken.

– USA:s politik under senare år och det stora antalet misstag har lett till att folk vill ha förändring, säger Dzjabarov till Ria.

Oro i Kiev

I ryska tv- och nyhetsbyråintervjuer gläds samtidigt Carter Page – omstridd tidigare utrikesrådgivare till Trump.

– Det här kan vara den bästa natten i den långa relationen mellan USA och Ryssland, säger Page, som i september lämnade sitt uppdrag efter uppgifter om att han fört samtal med högt uppsatta myndighetsföreträdare i Ryssland, till Ria.

I Ukraina, vars relation till Ryssland havererat fullständigt av de senaste årens krig i östra delarna av landet, är dock pessimismen stor.

– Inget gott tecken för Ukraina. Det kan bli så att synen på Ryssland blir än mer ofullständig, säger Oksana Syroid, vicetalman i det ukrainska parlamentet, radan, till Interfax.

Chock i Mexiko

Mexiko, som riskerar att drabbas hårt om Trump infriar sina vallöften om en mur mot landet och upprivna handelsavtal, reagerade med chock på resultatet, skriver SVT:s Latinamerikareporter Tigran Feiler.

Mexikos före detta utrikesminsiter Jorge Castañeda kallar valresultatet för en total katastrof och menar att Mexiko nu befinner sig i det mest kritiska ögonblicket i modern tid.

Osäkerhet i Mellanöstern

Donald Trumps uttalanden om muslimer har skapat starka reaktioner i Mellanöstern, liksom uttalanden han gjort som tolkats som antisemitiska.

Ändå har flera ledare här i Mellanöstern uttalat sej mycket positivt om Trump under valkampanjens gång. Såväl Egyptens president el-Sisi som Turkiets president Erdogan och Israels premiärminister Netanyahu har kommit med uppskattande omdömen om Trump, som bedöms kunna bli en ”stor ledare” för USA.

Att USA kommer att fortsätta att spela en viktig roll i Mellanöstern politik står klart, men den blivande amerikanske presidenten och överbefälhavaren har kommit med olika budskap när det gäller hur USA ska hantera de konflikter som just nu rasar i regionen. Å ena sidan har han lovat att trappa upp kriget mot terrorgruppen den Islamiska Staten. Samtidigt har Trump sagt att USA bör krympa sin roll i regionen.

Han har lovat att riva upp kärnavtalet med Iran under sin första dag på presidentposten. Som president har han möjlighet att försöka riva upp avtalet men det anses tveksamt om det kommer att lyckas.

När det gäller kriget i Syrien är Donald Trump emot att införa flygförbudszoner för att skydda civila mot regimens bombningar. Han vill också se ett närmande i relationerna med  Rysslands president Vladimir Putin som stöder Assadregimen.

I Indonesien oroar sig en talesperson för landets muslimska råd för att Donald Trumps seger kan skapa nya spänningar mellan USA och den muslimska världen.

 – Trump har gjort negativa och cyniska uttalanden om muslimer och har glömt att många amerikaner är invandrare, säger Din Syamsuddin till reportrar i Jakartra, rapporterar AP. Trump har tidigare föreslagit ett förbud för muslimer att komma in i USA.

EU bjuder in

EU bjuder in Trump till ett möte om EU:s och USA:s relationer. Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande och EU-kommissionens Jean-Claude Juncker vill ”snarast träffa Trump”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet