Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT, montecarlo-realestate.com

Putin kan vara världens näst rikaste man

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska propagandamaskinen framställer president Vladimir Putin som en man utan förmögenhet. I verkligheten är det sannolikt radikalt annorlunda.

Den officiella bilden av Rysslands president är en man med enkla behov. Han fiskar gädda i Sibirien, rider med bar överkropp och tränar judo på fritiden. På pappret tjänar Putin mindre än Magdalena Andersson. Den enda bostad han äger är en 77 kvadratmeter stor lägenhet.

Samtidigt finns beräkningar att Putins totala förmögenhet kan uppgå till över 2 000 miljarder kronor. Det skulle göra honom till världens näst rikaste man.

Krävde 50 procent

Enligt finansmannen Bill Browder, som länge granskat den ryska elitens tillgångar, är det mesta av Putins förmögenhet inte registrerat i hans eget namn. Bakgrunden är enligt Browder, som berättar att han fått informationen från flera trovärdiga källor, att Putin 2004 efter att Mikhail Khodorkovsky, som då var Rysslands rikaste man, dömts till tio år fängelse, krävt från Rysslands ledande oligarker att de skulle lämna 50 procent av sin förmögenhet till Putin. Annars riskerade de att precis som Khodorkovsky att hamna i en liten rättegångsbur.

– Så pengarna finns hos de oligarker som ser efter dem, säger Bill Browder.

Det finns flera materiella tillgångar som tydligt knyts till Putin. En är det uppmärksammade palats vid Svarta havet som ska ha kostat över tio miljarder kronor att bygga. Det har bland annat teater, casino, en bensinstation och en kyrka.

Lägenhet och palats

Utöver det finns en lägenhet i den exklusiva strandfastigheten Monte Carlo Star i Monaco. Den köptes 2003 av Svetlana Krivonogikh, som enligt en granskning av den undersökande ryska mediasajten Proekt har haft en privat relation till Vladimir Putin. Uppgifterna blev kända i samband med den så kallade Pandoraläckan.

Utöver det har journalistorganisationen OCCRP via kommunala register identifierat en palatsliknande villa i Biarritz. Villan som är värd upp till 70 miljoner kronor kopplas till Vladimir Putins före detta hustru, Ljudmila Putina. Den är skriven på en man som sannolikt är hennes nye make. Inget i Ljdumila Putinas eller hennes mans ekonomiska bakgrund pekar på att de har tillgångar som förklarar köpet.

Utöver fastigheterna finns en större lustjakt som pekas ut som Vladimir Putins privata. Nyligen flyttades lustjakten Graceful från Hamburg till ryska Kaliningrad. Båten är värd runt en miljard kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.