Enligt Putin kommer Ryssland att påbörja tillverkningen av nya robotar. Foto: TT

Putin: Ryssland drar sig ur kärnvapenavtalet med USA

Uppdaterad
Publicerad

Under ett möte med Rysslands utrikes- och försvarsministrar meddelade den ryske presidenten Vladimir Putin att också Ryssland drar sig ur kärnvapenavtalet INF, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Avtalet INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) slöts med dåvarande Sovjetunionen under Kalla kriget 1987 och avser reglera markbaserade medeldistansrobotar.

Rysslands utspel kommer dagen efter att president Donald Trump i ett skriftligt uttalande meddelat att USA drar sig ur detta.

– Det är ett direkt hot mot Europa, sade Utrikespolitiska institutets direktör Christer Ahlström i SVT:s Aktuellt.

Hörnsten för europeisk säkerhet

INF-avtalet har varit en av hörnstenarna för europeisk säkerhet sedan Kalla kriget. Anledningen till att USA drar sig ur är för att landet anser att Ryssland har brutit mot avtalet i flera år.

”Alltför länge har Ryssland ostraffat kränkt INF-avtalet, genom att i hemlighet utveckla och sätta in ett förbjudet robotsystem som utgör ett direkt hot mot våra allierade och våra styrkor utomlands”, meddelade USA:s president.

Trump gav Ryssland sex månader på sig att förstöra alla robotar, uppskjutningsramper och annan utrustning som som tillhör robotsystemen.

Ryssland tillverkar nya robotar

Förutom att avtalet nu luckrats upp av de båda parterna, meddelade Putin under lördagen att Ryssland kommer påbörja tillverkningen av nya robotar.

Dessutom uppmanade Putin ministrarna att inte inleda nedrustningssamtal med Washington

USA:s ultimatum löper ut 2 februari

Det var i december som USA ställde ett 60 dagar långt ultimatum på Ryssland att börja följa avtalet, en tidsgräns som löper ut på lördagen, den 2 februari.

INF-avtalet innebär att alla markbaserade ballistiska och kryssningsrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer ska avskaffas.

De övriga kärnvapenstaterna Kina, Nordkorea, Indien, Pakistan, Israel, Storbritannien och Frankrike omfattas inte av INF-avtalet. Inte heller sjöbaserade medeldistansrobotar omfattas av avtalet.

Fakta: INF-avtalet

INF-avtalet (där bokstäverna står för Intermediate-range Nuclear Forces, medeldistanskärnvapen) slöts 1987 mellan USA och dåvarande Sovjetunionen.

Avtalet går ut på att alla medeldistansrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer ska avskaffas och har löpt parallellt med olika versioner av Startavtalet om nedrustning, som slöts 1991.

I mitten av oktober förra året meddelade president Donald Trump att USA vill dra sig ur avtalet. ”Ryssland har brutit mot avtalet i många år. Jag vet inte varför (president Barack) Obama inte drog sig ur”, sade Trump den 20 oktober.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.