Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rekordmånga kvinnor går med i estniska försvarsorganisationen: ”Ingen i min generation hade väntat sig att se ett sådant krig under vår livstid”. Foto: SVT/Markus Aamisepp

Putins retorik mot Baltikum allt hårdare: ”Erkänner inte oss som självständiga”

Uppdaterad
Publicerad

Nazistanklagelser och klander om ”undermänniskor”. Kremls retorik mot de baltiska länderna liknar den som används mot Ukraina.

– De flesta vill nog ha rollen som de som ger stöd och inte de som behöver räddas, säger småbarnsmamman Geili Pais som gått med i den estniska försvarsorganisationen Naiskodukaitse.

Det var i januari under årsdagen för belägringen av Leningrad som den ryske presidenten, Vladimir Putin, kopplade de baltiska länderna med nazism.

– I de baltiska länderna har tiotusentals människor benämnts undermänniskor och berövats sina mest grundläggande rättigheter och utsätts för förföljelser, sade han då.

Kriget i Ukraina

ISW: Kan bädda för framtida rysk aggression

Den Washingtonbaserade tankesmedjan ISW har sedan tidigare varnat för att Kremls retorik mot Baltikum kan bädda för framtida rysk aggression.

Inför det stundande EU-valet är säkerhet och försvar den viktigaste frågan för samtliga länder i Baltikum.

Estland är det baltiska land som delar längst gräns med Ryssland – 294 kilometer. Det är också det enda landet i världen vars premiärminister, Kaja Kallas, är efterlyst av Kreml.

Kremls talesperson, Dmitry Peskov, säger att anledningen är att hon ”vanhelgat historiska minnen”.

Enligt den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass handlar det mer specifikt om att hennes regering tagit bort sovjetiska monument från offentliga platser.

Kallas: Viktigt att Ukraina vinner kriget

SVT Nyheter har talat med premiärministern som säger att arresteringsordern är baserad på ryska lagar och därmed ett sätt att underminera Estlands suveränitet.

– Ryssland vill signalera att de inte erkänner Estland som ett självständigt land, säger hon.

Fruktar du ett ryskt angrepp mot Estland?

– Om Ukraina vinner kriget tvingas vi inte spekulera i vem som står näst på tur. Därför måste vi göra vårt yttersta för att se till att de inte förlorar, säger Kaja Kallas.

Se klippet: Över 1 500 estniska kvinnor har gått med i försvarsorganisationen sedan ryska invasionen: ”Vill inte vara den som behöver räddas”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet