Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladimir Putin på besök i Vietnam, som för en utrikespolitik som kallas ”bambudiplomati”. Foto: KRISTINA KORMILITSYNA

Putins turné fortsätter – på statsbesök i Hanoi

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 30 år sedan ett avtal om ”vänskapliga relationer” mellan Ryssland och Vietnam upprättades. Under torsdagen besökte den ryske presidenten huvudstaden Hanoi för ett statsbesök.

”Att stärka det strategiska partnerskapet med Vietnam är en prioritet” uppger Putin på plats, enligt nyhetsbyrån AP.

Ryssland har haft diplomatiska relationer med Vietnam sedan 1950. Målet med besöket för Putin sägs vara att se till att så fortsätter vara fallet. Det i en tid när Ryssland har blivit allt mer isolerade internationellt till följd av kriget i Ukraina.

När Putin anlände till presidentpalatset i Hanoi för att möta den vietnamesiska presidenten To Lam välkomnades han av en stor grupp barn som viftade med både Vietnams och Rysslands flaggor samtidigt som han skakade hand med presidenten To Lam som tillträdde 22 maj i år. Ledarna träffades för allra första gången.

På plats passade Lam på att gratulera Putin för att ha blivit omvald och betonade att Vietnam värdesätter ett strategiskt partnerskap mellan länderna, där Putin instämde.

Reser direkt från Nordkorea

Putin reser från Nordkorea där han under onsdagen skrev på ett avtal som innebar ett partnerskapsavtal där de två länderna lovat att skydda varandra i händelse av angrepp.

Något liknade avtal har ännu inte presenteras mellan länderna som möttes under torsdagen. Vietnam har en lång historia av att hålla sig väl med andra länder samtidigt som man har undvikit att ingå i formella allianser, något som de själva kallar för ”bambupolitik”.

”En uppvisning av det ryska stödet”

Jonathan Head, BBC:s Asienkorrespondent, beskriver besöket som en uppvisning av det diplomatiska stödet som Ryssland fortfarande har i regionen. Vietnam har den senaste tiden arbetat för att stärka relationen med Europa såväl som USA.

Samtidigt beskriver Head en relation mellan länderna som präglas av att det var forna Sovjetunionen som stöttade Vietnam både militärt och ekonomiskt. Så trots att Ryssland i dag inte är en lika viktig allierad som de en gång har varit fortsätter det finnas lojalitet från Vietnam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.