Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Symboliskt viktigt för Putin.” Hör SVT:s utrikesreporter Susan Ritzén om Putins besök i Nordkorea, där han togs emot av Kim Jong-Un och flaggviftande folkmassor. Innan samtalen hölls en överdådig välkomstceremoni på det stora torget i centrala Pyongyang. Foto: Reuters/SVT

Putin tackar Nordkorea – och ingår nytt samarbetsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin besöker Nordkorea för första gången på över 20 år, något som såväl USA som Sydkorea har uttryckt oro över.

Putin och Kim Jong-Un har nu ingått ett partnerskapsavtal – och lovar att skydda varandra i händelse av angrepp.

Vladimir Putin annonserade på onsdagen att Ryssland och Nordkorea skulle underteckna ett nytt avtal, som ska stärka banden mellan de två länderna, utöka deras ekonomiska och militära samarbete och visa upp en enad front mot Washington.

Putin hyllar också ländernas ”nära vänskap” och tackar Kim Jong-Un för stödet för Kremls ”politik” i Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Putin och Kim skakar hand efter att det nya bilaterala avtalet undertecknats. Foto: Kristina Kormilitsyna/AFP/TT

Hur avtalet är formulerat i detalj framgår inte men det uppges bland annat innebära en pakt med ömsesidiga försvarsgarantier, där länderna förbinder sig att försvara den andre i händelse av angrepp, skriver BBC.

– Det omfattande partnerskapsavtal som har undertecknats i dag ålägger tillhandahållande av ömsesidig hjälp i händelse av ett angrepp mot en av avtalets parter, säger Putin, enligt de statsstyrda ryska medierna.

”Inte alls någon slump”

Detta är första gången på 24 år som Putin besöker den slutna diktaturen. Senast var 2000. Varför sker det då just nu?

– Det är inte alls någon slump. Putin kan inte resa till så värst många länder så symboliskt är det här också viktigt för honom att bli mottagen. Även om Nordkorea kanske inte har så hög status i landet så är det onekligen så att hela världen tittar på de här bilderna, säger SVT:s utrikesreporter och tidigare Asienkorrespondent Susan Ritzén i Morgonstudion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ryske presidenten anlände till Nordkoreas huvudstad Pyongyang sent på tisdagen för ett två dagar långt besök, och möttes av en röd matta och diktatorn Kim Jong-Un. Båda länderna står under hårda ekonomiska sanktioner. Foto: AP

Kontakten mellan länderna har stärkts efter att Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina 2022.

Amerikanska och sydkoreanska tjänstemän samt Ukraina har hävdat att Nordkorea förser Ryssland med artilleri, missiler och annan militär utrustning. Skrot från robotar som slog ned i Charkiv i januari tyder också på att så är fallet. Pyongyang och Moskva har förnekat anklagelserna.

I ett uttalande som publicerats i de ryska statliga nyhetsbyråerna Tass och Ria Novosti säger Putin att det ”nya grundläggande dokumentet kommer att utgöra grunden för våra band i ett långt perspektiv”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.