Demonstranter protesterar mot R Kelly Foto: Richard Drew, AP / TT

R Kelly åtalas för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Den kända ”I Believe I Can Fly”-sångaren åtalas i Cook County i delstaten Illinios. Det handlar om tio fall av sexuella övergrepp, enligt Chicago Sun-Times. Tidningen citerar domstolsdokument.

På en presskonferens som sändes direkt i PBS News på fredagskvällen, svensk tid, meddelade myndigheterna att det är tre personer under 17 år som ska ha blivit utsatta för sexuella övergrepp, enligt åklagaren.

I ett fall handlar det om misstänka övergrepp vid fyra tillfällen mellan åren 1998 och 1999. I det andra fallet gäller det två misstänka övergrepp mellan 1998 och 2001. Det tredje fallet handlar om ett misstänkt övergrepp 2003. Det fjärde fallet handlar om tre misstänkta övergrepp 2009 till 2010, sade Cook Countys advokat Kimberly Foxx på presskonferensen.

Åklagaren säger att straffet kan bli mellan tre och sju års fängelse och den åtalade nu 52-årige R Kelly väntas framträda i rätten i helgen.

R Kelly själv nekar till brott.

En domare har godkänt en arresteringsorder för R&B-stjärnan.

Michael Avenatti, en känd advokat, har sagt att han nyligen lämnat in videoinspelningar av R Kelly när han påstås ha sex med en minderårig. Det uppges vara ett juridiskt ombud som fått tillgång till inspelningen.

Men på fredagen var det oklart om videoinspelningen har ett samband med åtalet, uppger Chicago Sun-Times.

Arkivbild: R Kelly. Foto: Frank Micelotta/Invision/AP

Flera anklagelser

Det är inte första gången R Kelly anklagas för övergrepp.

2002 åtalades han för barnpornografibrott efter att han påstods ha spelat in en sexvideo med sig själv tillsammans med en 14-årig flicka, men han friades sex år senare.

R Kelly anklagades 2017 för att i flera år ha hållit unga kvinnor fångna under sektliknande förhållanden.

I dokumentärserien ”Vi överlevde R Kelly” från 2019 vittnar flera kvinnor om fysiska och psykiska övergrepp som sångaren ska ha begått, i vissa fall när de var minderåriga, skriver TT.

R Kelly själv nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.