Medieuppbådet stort utanför Kataloniens regionregering i Barcelona. Foto: TT

Avsatta katalanska regeringen åtalas för uppvigling

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens riksåklagare vill att höga företrädare för den avsatta regionala regeringen i Katalonien ska ställas inför rätta, meddelade han i dag. Flera av de åtalshotade ledarna befinner sig i Belgien.

Under måndagen meddelade riksåklagaren José Manuel Maza att företrädare för den katalanska regeringen, däribland regionledaren Carles Puigdemont, åtalas.

Det rapporterar El Mundo.

Kataloniens självständighetskamp

Anklagas för ”uppvigling”

Anklagelserna handlar om brott mot landets författning: uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel.

Riksåklagaren José Manuel Maza har väckt begäran i två instanser: ett mål i specialdomstolen Audiencia Nacional och ett annat i Högsta domstolen, rapporterar tidningen El País. Det faller på domare att avgöra om det blir prövningar.

Avsattes i fredags

Carles Puigdemont avsattes i fredags, beslutet fattades av centralregeringen och godkändes av senaten i Madrid till följd av att de katalanska självständighetssträvandena drivits så långt som till en omröstning i det regionala parlamentet.

De folkvalda katalanerna röstade för att utropa självständighet.

Håller sig undan i Belgien

Såväl Puigdemont som flera andra medlemmar av den avsatta regeringen befinner sig nu i Belgien, enligt tidningen La Vanguardia. De väntas göra ett uttalande under måndagseftermiddagen.

Carles Puigdemont och hans andreman Oriol Junqueras omfattas båda av den begäran som ställts till Audiencia Nacional.

Tog kontroll

Fler medlemmar i det katalanska styret riskerar åtal. Vid Högsta domstolen avgörs om andra som enligt riksåklagaren kan ha begått brott ska rannsakas.

I den begäran nämns bland andra Carme Forcadell. Hon är talman i det katalanska parlamentet.

Madrid har genom att åberopa artikel 155 i den spanska författningen tagit kontroll över maktutövningen i Katalonien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet