Enligt FN hotas 14 miljoner människor av svält i Jemen. Hälftewn av dessa är barn, konstaterar Rädda barnen. Foto: AFP/TT

Rädda Barnen: Alarmerande att barn svälter ihjäl i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

På tre och ett halvt år kan så många som 85 000 barn, under fem år, ha dött av svält och hunger i krigets Jemen, uppger Rädda Barnen.
– För varje barn som dödas av bomber och kulor, svälter dussintals ihjäl och det går helt och hållet att förebygga, säger Tamer Kirolos, organisationens chef i Jemen.

Barnen i Jemen drömmer om fred konstaterade FN-organet UNICEF tidigare i månaden. I flera videor berättar jemenitiska barn vad fred är för dem. 

– Fred betyder att vi inte hör människor prata om krig. Det betyder att jag kan kolla på tecknat på tv i stället för att se människor som dör, säger 12-åriga Ala’a.

Kriget i Jemen är än så länge inte nära en fred, utan Rädda Barnens nya rapport konstaterar att flygattackerna fortsätter trots stundande fredssamtal. Anfallen mot hamnstaden al-Hudaydah har exempelvis intensifierats.

”En plågsam död”

I al-Hudayah finns den enda ingången till huvudstaden Sanaa och de rebellhållna områdena. Samtliga av FN:s hjälpsändningar passerar hamnen, liksom 80 procent av all matimport. Och bara i al-Hudaydah finns det 150 000 barn. 

– Det som är så alarmerande just nu är att barn svälter ihjäl. Det är en oerhört plågsam död när deras inre organ slutar fungera både av matbrist men även på grund av de sjukdomar de får som följer av svält, säger Lena Ingelstam, internationell chef på Rädda Barnen till SVT Nyheter. 

Jemen står på randen till en humanitär katastrof, enligt både FN och Rädda Barnen. Svälten har blivit än mer akut sedan passagen till al-Hudayah blockerats av den saudiledda koaliationen sedan ett år tillbaka, skriver nyhetsbyrån AP och FN kräver bland annat att staden ska lämnas över till deras kontroll. 

– Det här är en katastrof vi människor har skapat och det är en katastrof som kan stoppas av människor. Att så här många barn dött av akut svält är en allvarlig signal, dessutom vet vi att en sådan här situationen bara blir värre för varje dag, säger Lena Ingelstam. 

Fredssamtal i Sverige

FN:s sändebud Martin Griffiths anlände under onsdagen till Jemen för att samtala med Iranstödda huthirebellerna, ett förberedande för de kommande fredssamtalen i Sverige.

Det senaste försöket att få till fred var i september i år i Schweiz. Det, liksom andra tidigare försök, misslyckades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer