Resultatet av ett saudiskt flygangrepp mot Jemens huvudstad Sanaa i augusti 2017. Foto: Hani Mohammed,TT arkiv

FN kallar till Jemen-samtal i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De stridande parterna i Jemen-konflikten planerar ”inom kort” att mötas i Sverige för att hålla fredssamtal. Det uppger FN:s sändebud i Jemen enligt flera nyhetsbyråer.

– Vi är försiktigt optimistiska och tror att det kommer att bli samtal, säger en källa på svenska utrikesdepartementet (UD) till TT.

Enligt FN-sändebudet Martin Griffiths har representanter för båda sidor i Jemen-konflikten förbundit sig att komma till fredssamtalen.

– Detta är en kritisk tidpunkt för Jemen. Jag har fått starka utfästelser från ledare på båda sidor att de är fast beslutna att delta i förhandlingar, sade Griffith inför FN:s säkerhetsråd.

Krisen i Jemen

Humanitär katastrof

Mötet mellan regeringsföreträdarna, som backas upp av den saudisk-ledda militäralliansen, och de Iranstödda Huthirebellerna syftar till att få slut på det inbördeskrig som drivit miljoner människor till randen av svält.

Jemen-sändebudet Martin Griffiths sade tidigare under fredagen att Huthi-rebellerna skulle garanteras eskort och  fri lejd ut ur Jemens huvudstad Sanaa om så är nödvändigt.

”I Stockholmsområdet”

UD-källan säger till TT på fredagskvällen att regeringen, med tanke på tidigare misslyckade försök, inte har velat spela upp förväntningarna. Men planering för att ta emot parterna har pågått under en längre tid och de senaste veckorna har parterna visat större vilja att sätta sig ned och prata och därmed har läget börjat ljusna något.

På frågan om när samtalen kan påbörjas svarar källan ”i närtid”, och på frågan om var de är tänkta att ske svarar källan:

– I Stockholmsområdet.

SVT söker utrikesdepartementet för att få uppgifterna bekräftade.

Fakta: Konflikten i Jemen

  • Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.
  • Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.
  • Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.
  • I mars 2015 började en saudisk-ledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10 000 människor dödats och miljontals drivits på flykt. Flera försök till fredsavtal har misslyckats, senast i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet