Den israeliska militären meddelar att den förbereder sig för flera dagars stridande på Gaza. Foto: Oded Balilty/AP/TT

Raketer mot Israel sedan jihadledare dödats

Uppdaterad
Publicerad

Våldet har blossat upp i Gazaremsan sedan Israel har dödat Baha Abu al-Ata, som beskrivs som högt uppsatt inom den väpnade palestinska rörelsen Islamiska jihad, i en gryningsräd. Rörelsen varnar för en gruvlig hämnd.

Attacken där Baha Abu al-Ata dödades har lett till vedergällningsattacker i form av raketuppskjutningar från Islamiska jihads milismän i Gazaremsan under morgonen.

Den 42-årige al-Ata dödades tillsammans med sin fru i en bostad i Gazaremsan, meddelar Israels militär. Beskedet bekräftas av Islamiska jihad och i moskéutrop i staden Gaza.

Attacken ska ha utförts i samarbete med den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet.

Räd i Damaskus

Enligt Israel har al-Ata varit ansvarig för mycket av den senaste tidens raketeld och drönarattacker från Gaza mot israeliska mål. Han uppges även ha planerat ytterligare attacker.

Även den större palestinska rörelsen Hamas, som styr Gazaremsan, har talat om hämnd efter Israels attack.

En annan räd utfördes mot en annan ledare inom Islamska jihad i Syriens huvudstad Damaskus, rapporterar syriska statliga medier. Där uppges mannens son och en annan person ha dödats. Israel har inte kommenterat den attacken.

Israels militär uppger att ”betydande” raketeld har avfyrats mot Israel. På morgonen ljuder flyglarmen i hamnstaden Tel Aviv, men det har inledningsvis inte kommit rapporter om att staden träffats av eld.

Den israeliska militären meddelar att den förbereder sig för flera dagars stridande på Gaza.

Skolor stängda

Personer i Tel Aviv som inte absolut måste till jobbet uppmanas av militären att stanna hemma, precis som de som bor i området nära Gazagränsen.

Enligt israelisk radio kommer fler än en miljon elever att tvingas stanna hemma från skolan under dagen eftersom skolor och universitet har beordrats att hålla stängt. Folksamlingar har förbjudits av militären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.