Cyril Ramaphosa, vald till ny president i Sydafrika. Foto: TT

Ramaphosa vald till Sydafrikas nya president

Uppdaterad
Publicerad

Det sydafrikanska parlamentet har valt regeringspartiet ANC:s ledare Cyril Ramaphosa till Sydafrikas nya president. Partimedlemmarna ska ha brutit ut i sång och dans när beskedet kom, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Beskedet om att Ramaphosa valts kommer mindre än ett dygn efter att den hårt kritiserade och korruptionsanklagade Jacob Zuma lämnat presidentposten.

Han var den enda kandidaten att rösta på när parlamentet i Kapstaden avgjorde frågan under torsdagseftermiddagen. Oppositionen hade på förhand annonserat att man inte tänkte delta i omröstningen.

”Ska göra mitt bästa”

Parlamentsledamöter från ANC brast ut i sång efter det att chefsdomaren Mogoeng Mogoeng formellt utnämnt Cyril Ramaphosa till Sydafrikas nya president.

-Tack alla för den här fantastiska möjligheten. Jag ska göra mitt bästa för att inte göra er besvikna, säger Ramaphosa i ett tal till ledamöterna.

Han betonar ANC:s målsättning att ”fortsätta förbättra människors liv”, och säger också att han är hedrad över att ha fått privilegiet att tjäna sitt folk.

I det 400 stolar stora parlamentet har regeringspartiet African National Congress (ANC) egen majoritet, och Ramaphosa tar nu över Zumas uppgifter fram till valet 2019, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Eran Zuma definitvt över

Zuma, som inte hade någon formell utbildning, fängslades på Robben Island i tio år tillsammans med Nelson Mandela under apartheid och avancerade inom ANC för att ta makten 2009.

Hans presidentskap har befläckats av en rad allvarliga anklagelser, bland annat att han lagt grunden för en kultur av statlig korruption och lett landet in i ekonomiska svårigheter.

Nu ersätts han alltså av 65-årige Cyril Ramaphosa, en stenrik före detta affärsman som i december valdes till regeringspartiet ANC:s ordförande. Zuma har länge stridit om makten med Ramaphosa.

  • Cyril Ramaphosa föddes 1952 i Johannesburg-stadsdelen Soweto.
  • Blev politiskt engagerad och aktivist mot apartheid-regimen som student
  • Efter juridikstudierna blev han 1982 den förste generalsekreteraren för Sydafrikas nationella gruvfackförbund.
  • Han stod bredvid Nelson Mandela när denne släpptes ur fängelse 1990.
  • Spelade en avgörande roll som förhandlare i övergången till från apartheid till demokrati.
  • Ramaphosas hade stora framgångar som företagare med sitt investmentbolag ”Shanduka”. När han sålde bolaget 2014 blev han en av Sydafrikas 20 rikaste personer.
  • Den nyvalde presidentens påhejare har sagt att de obestridliga framgångarna som företagare gör Ramaphosa väl rustad för att lyckas lyfta Sydafrika ekonomiskt, som dras med en arbetslöshet på omkring 28 procent.

Detta är ANC

Afrikanska Nationalkongressen (ANC) bildades 1912, organisationen fick sitt nuvarande namn 1923. Målet var utökade rättigheter för Sydafrikas svarta befolkning.

När det av vita afrikander dominerade Nationalistpartiet kom till makten 1948 infördes formellt apartheid, rasåtskillnadspolitik.

ANC genomförde fredliga protester men under 1960-talet beslöt organisationen att kampen mot apartheidregimen också skulle bli väpnad. En av dem som fängslades under denna tid var Nelson Mandela.

Mandela frigavs 1990 efter att han inlett förhandlingar med Nationalistpartiet om en fredlig övergång till ett demokratiskt Sydafrika. År 1994 hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. ANC vann stort och Nelson Mandela blev landets förste svarte president.

ANC har sedan dess behållit sin majoritet i parlamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jacob Zuma

Mer i ämnet