Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael Tjernström är klimatforskare vid Stockholms universitet, han berättar hur man kan bevisa att extremvädret i världen orsaka av klimatförändringarna. Foto: Muhammad J. Elalwany/AP/Johanna Waak

Kanadas svåra bränder kopplas till ändrat klimat

Publicerad

Årets skogsbrandssäsong i Kanada är den värsta i landets historia. Ett område större än Grekland har eldhärjats. Klimatförändringar har gjort väderförhållandena, som drivit på de extrema bränderna i provinsen Quebec, dubbelt så sannolika, visar en ny studie.

På många sätt har det varit ett mörkt rekordår. Skogsbränderna i Kanada har slagit rekord när det kommer total bränd yta, antalet människor som tvingats lämna sina hem och kostnaden för att bekämpa elden.

Förutom att vara en nationell kris har bränderna även skapat internationell oro, delvis på grund av rök som förts med vinden över Atlanten.

Ökad intensitet

På många platser i världen har sannolikheten för att bränder ska starta och spridas ökat. Detta till följd av att högre temperaturer gjort marken torr och lättantändlig.

Bränder orsakade av vädret var i provinsen Quebec minst dubbelt så sannolikt mellan maj och juli på grund av klimatförändringar. Det visar en snabbanalys gjord av World weather attribution, ett internationellt forskningsnätverk som analyserar i vilken grad klimatförändringarna bidrar till enskilda extrema väderhändelser.

Det brandfarliga vädret i Quebec har även blivit mer intensivt på grund av den globala uppvärmningen, pekar studien på.

Bränder riskerar att bli vanligare

Analysen av brandvädret har gjorts på kort tid och har inte granskats av andra forskare. Men metoderna är enligt WWA vetenskapligt erkända.

Om planeten fortsätter att värmas upp kommer risken för större vegetationsbränder att öka ytterligare i framtiden, framhåller forskarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.