Enligt en rapport från Världsmeteorologiska organisationen innebar 2018 nya rekordhalter av växthusgaser i atmosfären i en allt snabbare takt. Foto: TT

Rapport: Nya rekordnivåer för växthusgaser i atmosfären

Uppdaterad
Publicerad

2018 innebar nya rekordhalter av växthusgaser i atmosfären och de ökar i en allt snabbare takt, visar en rapport från FN:s meteorologiska världsorganisation. Halten av koldioxid låg på 407,8 miljondelar och har inte varit så hög på miljontals år.

Den uppmätta koldioxidhalten är en ökning från 405, 5 miljondelar (ppm) som noterades 2017 och 47 procent högre än vad den var under förindustriell tid på 1750-talet.

Siffrorna kommer från Växthusgasbulletinen, en rapport om koncentrationer av växthusgaser i atmosfären som  FN:s meteorologiska världsorganisation (WMO) sammanställer varje år.

Markant ökning av flera växthusgaser

Under tre decennier har takten i ökningen av koldioxid ökat markant. Åren 1985-1995, 1995-2005 och 2005-2015 har ökningarna gått från 1,42 miljondelar per år till 1,86 per år och till 2,6 miljondelar per år.

Växthusgaser som metan och lustgas ökade också under 2018. Metan nådde i fjol ett nytt rekord på 1869 miljarddelar (ppb) och lustgas uppmättes till 331,1 miljarddelar.

WMO:s rapport är en av flera rapporter som publiceras inför FN:s klimatmöte COP25 i Madrid. En rapport från förra veckan visade att de globala planerna för produktionen av fossila bränslen som naturgas, kol och olja inte är förenliga med målsättningarna i Parisavtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.