Arkivbild. Foto: TT

Raset av norska Mannen kan snabbas på med vatten

Uppdaterad
Publicerad

Fjällpartiet Mannen, sydväst om Trondheim i Norge, har en tid varit belagt med rasrisk. Nu vill myndigheterna få saken avklarad genom att snabba på raset med hjälp av vatten.

Mannen har en längre tid varit på väg att rasa och myndigheterna har tvingats evakuerat boende i området. Efter en tids stiltje har stora mängder regn gjort att Mannen börjat röra på sig igen, med en hastighet på tio centimeter per dygn i den övre delen.

Tanken är att nu att försöka driva på rasprocessen genom att pumpa upp vatten från en depå på baksidan av fjället och låta det rinna ner över de delar som är på väg att släppa, uppger NRK.

– Om vi tillför vatten motsvarande 50 till 100 millimeter regn när det redan är nederbörd och instabilt, kan det vara tillräckligt. Det är ett försök att se hur berget reagerar, säger Lars Harald Blikra, chefsgeolog vid Norges vatten- och energimyndighet.

Blikra betonar att metoden ingalunda är säker, men att man hoppas på att det ska ge effekt.

– Både vi och de som bor i farozonen vill att berget ska rasa. Då behöver färre evakueras i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.