Foto: Stefano Cavicchi/La Presse/AP/TT

Rysarval i Italien kan få stora konsekvenser för landets politik

Uppdaterad
Publicerad

Dagens regionalval i italienska Emilia-Romagna kan få stora följder för den italienska politiken. Högerpopulistiska Lega hoppas på seger i vänsterfästet och i förlängningen regeringens fall.

Italienska Emilia-Romagna, med Bologna som huvudstad, har varit ett klassiskt vänsterfäste ända sedan andra världskriget. Ända in på 1990-talet hade kommunistpartiet PCI omkring hälften av mandaten i det regionala parlamentet, ofta även med egen majoritet.

Söndagens val ser dock ut att bli en rysare. Opinionsmätningar tyder på runt 45 procents stöd för såväl vänster-mittenkoalitionen under regionpresidenten Stefano Bonaccini, som för högerlistan under Lucia Borgonzoni.

Långt efter följer populistiska regeringspartiet Femstjärnerörelsen, med bara några få procentenheter.

Dörrknackning

Borgonzoni tillhör högerpopulistiska Lega och har fått starkt stöd i kampanjen av partiledaren Matteo Salvini.

Fast kanske blev det lite för mycket när Salvini i tisdags knackade dörr i Bologna på det mer spektakulära sättet. På en kampanjvideo visas hur Salvini och hans följe ringer på hos en invandrarfamilj och ber att få komma in.

– Är det sant att ni säljer knark här i området? frågar den förre inrikesministern – varpå familjen snabbt lägger på porttelefonen.

Ilsken talman

Agerandet har fått snabb kritik, inte minst från Tunisien – den utpekade familjens hemland.

– Salvinis rasistiska uppförande är skamligt och underminerar relationerna mellan Italien och Tunisien, fräste det tunisiska parlamentets vicetalman Osama Sghaier i italiensk radio.

Fast Salvini rycker mest på axlarna.

”Det var rätt av mig att ringa på. Jag ångrar det inte alls. Jag bryr mig inte om knarkhandlarna är italienare eller tunisier. Den som väljer Lega väljer kampen mot knarket”, skrev han på Twitter i onsdags.

Fäller regeringen?

Även om söndagens val endast är regionalt kan det få stora konsekvenser.

Regeringssamarbetet i Rom mellan vänster-mittenpartiet PD och Femstjärnerörelsen knakar rejält. En oppositionsseger i Emilia-Romagna kan bli droppen för koalitionen.

– Den politiska situationen är väldigt instabil och kan explodera när som helst. Ju fler regionala val de förlorar, ju sämre blir läget då det står allt klarare att landet är emot regeringen, säger statsvetaren Giovanni Orsina på Luiss-universitetet i Rom till nyhetsbyrån Reuters.

Fakta: Emilia-Romagna

Visa

Emilia-Romagna är en av Italiens 20 regioner och ligger i mittersta delen av norra Italien. Till ytan är det ungefär lika stort som Värmland och Dalsland tillsammans, med drygt fyra miljoner invånare, varav en dryg miljon i huvudorten Bologna.

Regionen är känd för sin livsmedelsproduktion, men också en stark industri som gjort regionen till landets näst rikaste, med bara hälften så hög arbetslöshet som i landet som helhet.

Bologna kallas för den ”röda staden” – både på grund av mängden röda tak i den medeltida statskärnan, men också eftersom staden traditionellt är ett av den italienska vänsterns starkaste fästen. I Bologna finns också vad som brukar kallas världens äldsta universitet – grundat år 1088.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer