• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT

Rasistiska mejl avslöjar Ferguson-poliser

Uppdaterad
Publicerad

Polisens våld och insatser mot svarta i St Louis-förstaden Ferguson har upprört stora delar av USA. Protesterna tog fart efter dödsskjutningen av 18-årige Michael Brown. Nu visar släppta mejl mellan poliser i ledande ställning och domstolstjänstemän på den rasism som genomsyrat rättsväsendet.

I augusti i fjol rapporterade hela världen om kravaller i Ferguson, en förstad till St Louis. Kravallernas ursprung var dödsskjutningen av den obeväpnade 18-årigen Michael Brown som sköts till döds med sex skott på nära håll av en polisman. Men dödsskjutningen var bara den tändande gnistan till kravallerna. De svarta i Ferguson hade en längre tid känt sig trakasserade av polisen och rättsväsendet. Bland annat förekom systematiska bötesfällningar mot svarta bilister.

Justitiedepartementet lade i mars fram en rapport där det konstaterades att systematisk rasism präglat stadens poliskår under lång tid. Stadens hårt kritiserade polischef avgick den 11 mars. Han var den sjätte polisen som tvingades lämna polisen efter dödsskjutningen. Justitieminister Eric Holder sade att det kunde bli aktuellt att upplösa hela Fergusons poliskår.

Michael Brown sköts till döds av polis

Obama liknades vid apa

Nu har en del av justitiedepartementets bevismaterial offentliggjorts, bland annat sju mejl som publiceras i Washington Post. Mejlen skickades under åren 2008-2011.

Mejlen är skickade mellan icke namngivna poliser, några i ledande ställning, och tidigare domstolstjänsteman. Några av poliserna ska fortfarande vara anställda inom Ferguson-polisen.

Mejlväxlingen visar på ingrodd rasism i rättsväsendet. I flera av mejlen berör avsändarna Barack Obama, i ett av dem liknas presidenten vid en apa.

I ett annat mejl skriver avsändaren att ”Obama inte kommer att vara president särskilt länge, för vilken svart man kan behålla ett jobb i fyra år?”.

I ytterligare ett mejl inkluderades ett foto av barbröstade svarta kvinnor som dansar med kommentaren ”Michelle Obamas High School reunion”.

Borgmästaren fördömde

Fergusons borgmästare James Knowles fördömde innehållet i mejlen.

Han sade vid en presskonferens att tre av avsändarna sagts upp från sina tjänster och att ytterligare två var under utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet