”Folket kommer att kämpa mot talibanerna”

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna ökar sitt grepp om Afghanistan. Men Afghanistans ambassadör i Sverige är inte helt övertygad om talibanernas frammarsch.

– Jag tror inte att de kan ta Kabul på tre månader, säger han i SVT:s Aktuellt.

Talibanerna ökar sitt grepp om Afghanistan, och enligt uppgifter från nyhetsbyrån AFP under torsdagen har talibanerna nu tagit kontroll över Afghanistans tredje största stad, Herat. Och är på god väg att ta över den näst största staden Kandahar.

Abbas Noyan, Afghanistans ambassadör i Sverige är ändå övertygad om att regeringsstyrkorna kan försvara huvudstaden Kabul. Talibanernas framgångar menar han beror på att de använder civila människor som sköldar.

– Efter 20 år av träning är de tränade för att kämpa mot talibanerna. Men tyvärr så gömmer de sig bland civila och använder civila hus och människor som sköldar.

”Mycket blodutgjutelse”

En amerikansk tjänsteman, som tagit del av underättelsekällor, uppger att talibanerna har kapacitet att isolera Kabul på tre månader. Det tror inte Abbas Noyan.

– Jag tror inte att de kan ta Kabul på tre månader. Men det kommer att vara mycket blodutgjutelse som vi ser nu, säger han.

Farligt för resten av världen

Hur det kommer det kommer sluta är svårt att säga, men enligt Abbas Noyan kommer kriget fortsätta.

– Men jag är säker på att den afghanska regeringen och folket kommer att kämpa mot talibanerna. Det kommer inte vara ett stabilt land om talibanerna fortsätter så här. Det kommer också bli farligt för resten av världen, säger han.

Han fortsätter:

– De har många människor emot sig, det är afghanska militären, säkerhetsstyrkor och också det afghanska folket som nu reser sig emot dem. Så jag är säker på att de inte kan ta Kabul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.