Det har gått 28 år sedan John Ausonius frihetsberövades. Foto: SVT

Rättegång mot Lasermannen inleds i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Lasermannen John Ausonius satte skräck i Sverige i början av 1990-talet och dömdes till livstids fängelse för serieskjutningar och mord. I dag står han än en gång inför rätta, nu anklagad för ett 25 år gammalt mord i Tyskland.

Möwenpick var en känd restaurang i parken framför gamla Operan mitt i Frankfurt am Main. Numera är restaurangen riven, men det var här John Ausonius i februari 1992 kom i gräl med en 68-årig kvinna som arbetade i garderoben. Asounius påstod att kvinnan stulit en fickdator ur hans kläder.

Sköts på nära håll

Senare på kvällen sköts 68-åriga Blanka Zmigrod ihjäl på väg hem från jobbet. Hon sköts i huvudet bakifrån på nära håll. Ett vittne såg gärningsmannen ta hennes handväska och fly på cykel.

Vi vet att John Ausonius då var på flykt undan den svenska polisen, och han har medgett att han var i Frankfurt och hamnat i gräl med kvinnan men förnekat att han mördat henne.

Ausonius har tigit

När SVT träffar John Ausonius tyske försvarsadvokat Joachim Bremer på hans kontor i Frankfurt så säger han att Ausonius har tigit och inte har sagt någonting till åklagare eller polis under det år han nu har suttit i tyskt undersökningshäkte.

– Vi anser att det inte finns någonting nytt. Inga DNA-spår, inga tekniska bevis och vi förstår inte att det kommer till en rättegång, säger advokaten Joachim Bremer.

– Jag har varit advokat i många år och råder ofta mina klienter att hålla tyst under utredningen, om min klient sen kommer att säga något under rättegången vill jag inte spekulera om i förväg, säger advokaten Joachim Bremer.

Främlingsfientliga motiv

I tyska medier har det diskuterats om det faktum att Blanka Zmigrod var judinna kan ha varit ett bidragande motiv för John Ausonius att mörda henne. Ledamöter i förbundsdagen från Die Linke/Vänsterpartiet har ställt frågor om Asounius serieskjutningar i Sverige inspirerade den tyska högerextrema gruppen NSU till en serie mord på tyskar med invandrarbakgrund. Åklagarämbetet i Frankfurt säger att man inte kunnat påvisa något främlingsfientligt motiv för mordet på Blanka Zmigrod.

Åklagaren kommer antagligen att presentera en rad indicier. Gräl och hot från Ausonius mot kvinnan strax före mordet, likheter i ammunitionen. Det faktum att Ausonius ofta flydde på cykel från bankrån i Sverige och det faktum att han bokade flygbiljett från Frankfurt strax efter mordet.

Asounius hoppas på frigivning

Vid rättegången i Södertörns tingsrätt för ett år sen gick John Ausonius själv med på att överlämnas till Tyskland. Efter 25 år i svenska fängelser hoppas han på friande dom i Tyskland, och att det i Sverige ska bli enklare att få permissioner, tidsbegränsat straff och så småningom frigivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.