Rättegång mot ultrahöger omstartar

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan rättegången mot ultrahögerpartiet Gyllene gryning börja på allvar. 69 personer från partiledare till sympatisörer riskerar mångåriga fängelsestraff om de fälls för att ha startat en våldsam brottsorganisation.

Eftersom en åtalad saknade försvarare ajournerades rättegången genast efter start den 20 april. Men på torsdagen görs ett nytt försök.

I det jättelika målet anklagas partiledaren Nikolaos Mihaloliakos och de andra även för mord på invandrare och på politiska motståndare.

Gyllene gryning är landets tredje största parti, med ett väljarstöd på 6 procent. Det har en hakkorsliknande symbol, är öppet antisemitiskt och främlingsfientligt, men förnekar att det är nynazistiskt.

Anhängare och motståndare till partiet befaras drabba samman utanför rättssalen.

Utredningen mot gruppen, där också parlamentariker och flera poliser återfinns, inleddes efter mordet på den antifascistiske rapparen Pavlos Fyssas. Gruppen knöts senare, enligt åklagarsidan, även till mordet på en pakistansk invandrare och till misshandel av politiska motståndare.

Partiet nekar till alla anklagelser.

Gyllene gryning red i valet 2012 på en våg av bitterhet mot invandring och åtstramningar efter den grekiska finanskrisen och fick 7 procent av rösterna. I valet i januari upprätthöll man stödet.

Fakta: Gyllene gryning

Det grekiska missnöjespartiet Gyllene gryning (Chrysi avgi) grundades 1985 av Nikolaos Mihaloliakos, som fortfarande är partiets ledare.

Partiet har sina rötter i ultranationalistiska grupper med anknytning till den militärjunta som styrde Grekland som diktatur mellan 1967 och 1974.

Officiellt förnekar partiet att man har en nynazistisk agenda, även om partiets symbol bär klara drag av ett hakkors.

I maj 2012 valdes partiet för första gången in i Greklands parlament, med 7 procent av rösterna och 21 mandat.

I det nyval som snabbt utlystes, eftersom ingen regering kunde bildas, minskade stödet marginellt till 17 mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.