Rättegångsstart för röda khmerer

Uppdaterad
Publicerad

Från när och fjärran sökte sig kambodjaner till Phnom Penh på måndagen för att se hur deras forna plågoandar från en världens grymmaste regimer ställdes inför rätta, över 30 år efter Röda khmerernas fall.

-Jag vill veta varför de gjorde det, sade flera ditresta som medierna talade med.

En hade förlorat elva anhöriga, en annan sina barn, en tredje hade tvingats mörda för att inte bli mördad själv.

Närmare två miljoner människor, nästan en fjärdedel av befolkningen, dog när ”Röda khmererna”, Kampucheas kommunistparti under ledning av ”Broder nummer ett” Pol Pot, skulle skapa sin maoistiska bondeutopi.

Svält, tvångsarbete och avrättningar präglade landet 1975-79, som då hette Kampuchea.

”Enormt slavläger”

Forne utrikesministern Ieng Sary, statschefen Khieu Samphan och ”broder nummer två”, chefsideologen Nuon Chea, åtalas för de grövsta gärningar människan känner: folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten. De bestrider anklagelserna.

-Kampucheas kommunistparti förvandlade Kambodja till ett enormt slavläger, där en hel nation var fångar i ett samhällssystem som var så brutalt att det är ofattbart än i dag, sade åklagaren Chea Leang i den fullsatta rättssalen.

Åldriga ledare

Nuon Chea anses ha utformat regimens dödsmaskineri, Ieng Sary ska ha lockat hem utlandskambodjaner som sedan mördades, Khieu Samphan ska ha varit med och utformat politiken och alla bör ha haft kännedom om många av de brott som begicks.

Pol Pot själv dog 1998 och hälsan vacklar hos de tilltalade, som är 79-86 år gamla. För att kunna nå dom innan någon av dem dör ska flera mindre rättegångar hållas efter varandra.

Den första gäller fördrivningen av städernas befolkningar till lantliga arbetsläger.

En fjärde åtalad, förra socialministern Ieng Thirith, var inte i rätten. Domstolen har velat släppa henne på grund av demens men det har överklagats av åklagarna.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.