Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rätten att få lön utan att jobba vållar het politisk debatt i Italien

Publicerad

Bland det första Italiens nya regering vill göra är att ändra reglerna för medborgarlönen. Femstjärnerörelsen säger att man kommer att göra allt för att försvara den. Debatten kring medborgarlönen är intensiv – och väcker starka känslor.

Området Scampia i Neapels utkanter är mest känt från tv-serien Gomorra och för droghandel, hög brottslighet – och skyhög arbetslöshet. Här uppbär många medborgarlön och här röstade 65 procent i valet på Femstjärnerörelsen, som har lönen som en av sina viktigaste punkter i partiprogrammet.

– Vi kommer att göra allt för att försvara människors rätt till medborgarlön, säger Femstjärnornas toppnamn i Scampia, Nicola Nardella.

Vanligast i söder

I hela Italien har 1,5 miljon familjer medborgarlön och totalt berörs över 3,5 miljoner personer av den och av medborgarpensionen. Hela 64,7 procent finns i södra Italien, som är ekonomiskt eftersatt och har högre arbetslöshet än Italiens norra delar.

– Att fattiga familjer kan få de här pengarna gör att vi kan minska camorrans inflytande. De kan säga nej till jobberbjudanden från maffian, säger Nicola Nardella.

Utbrett fuskande

Samtidigt är omfattande fusk med medborgarlönen ett stort problem med par som separerar på låtsas, folk som skriver sig på falska adresser och utbrett svartarbete från människor som samtidigt får lönen. Den är som lägst på 454 euro i månaden och som högst på 736 euro, för familjer med fler än fem personer.

Under 2022 års nio första månader kostade medborgarlönen den italienska staten motsvarande 66 miljarder kronor. Utöver kostnaderna har den också lett till att många, även unga, tackar nej till arbete. Det har i sin tur lett till brist på arbetskraft i bland annat hotell- och restaurangnäringen.

– I somras var det svår personalbrist på många ställen. Unga som hellre får medborgarlön och inte jobbar riskerar dessutom att aldrig jobba ut på arbetsmarknaden. Den som kan jobba ska jobba, säger Filomena D’Antini, politker för Forza Italia i Lecce.

Samma sak sa Italiens nya premiärminister Giorgia Meloni i sitt första tal i det italienska parlamentet. Hon sa att medborgarlönen kommer att bli kvar, för de mest utsatta, men med strängare kontroll och krav. Det kommer bland annat inte längre att bli tillåtet att tacka nej till arbete och ändå få behålla lönen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.