Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta blir den största utmaningen för den nya regeringen – hör SVT Nyheters Italienkorrespondent Jennifer Wegerup i klippet. Foto: SVT/AFP

Turbulent regeringsbildning i Italien – bråk med Berlusconi

Uppdaterad
Publicerad

Giorgia Meloni, partiledare för högernationalistiska Italiens bröder, blev under lördagen formellt landets första kvinnliga premiärminister i samband med att hon svor ämbetseden. Men att bilda regering har visat sig vara ett stormigt uppdrag. 

Med 26 procent i septembers parlamentsval blev Italiens bröder landets största parti. Giorgia Meloni tilldelades därmed ledarrollen i en regeringskoalition med Silvio Berlusconis parti Forza Italia och partiet Lega, lett av Matteo Salvini. Att bilda regering har dock visat sig inte vara helt enkelt. Framförallt är det med en viss regeringskollega det knakar lite extra.

– Silvio Berlusconi har bråkat inför öppen ridå och skapat rubriker. Han är ju en gammal räv i politiken och van att få sin vilja igenom, säger Jennifer Wegerup, SVT:s korrespondent Italien.

Nej till ministerförslag

Giorgia Meloni har bland annat sagt nej till alla de namn som Silvio Berlusconi föreslagit till ministerposter, varav många varit hans egna vänner och bekanta. Enligt Meloni har den här regeringen ”världens ögon på sig”, inte minst med tanke på partiets kontroversiella postfascistiska bakgrund.

– Hon har därför sagt att alla ministrar ska vara ministrar på högsta nivå, säger Jennifer Wegerup.

Vad är den nya regeringens största utmaning? Hör utrikeskorrespondenten berätta mer i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2008 blev Giorgia Meloni Italiens yngsta minister någonsin, när hon tog plats i Silvio Berlusconis regering. Foto: FABIO FRUSTACI/EPA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.