Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, om vad det ryska beskedet kan leda till för dig som konsument. Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ryssland förbjuder oljeexport – till länder som inför pristak

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland förbjuder oljeexport till länder med pristak på rysk olja från och med februari, rapporterar Reuters. Det gäller G7-länderna, EU och Australien.

– Jag tror vi får fortsätta leva med betydligt högre priser än vi varit vana vid, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Rysslands president Vladimir Putin utfärdade på tisdagen ett dekret som förbjuder oljeexport till länder som infört ett pristak på rysk olja.

– Det är ett högst väntat besked. Från alla parter, däribland de som införde pristaket, förväntade man sig någon form av respons, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Beskedet från Putin kommer knappt en månad efter att EU-länderna, G7-länderna samt Australien enats om ett pristak på rysk olja. Det handlar dels om ett pristak som säger att rysk råolja inte får säljas för mer än 60 dollar fatet till övriga världen, dels om ett totalförbud på all import av rysk olja som fraktas på fartyg till EU.

Pristaken är ett svar på Rysslands anfallskrig mot Ukraina och målet är att begränsa Rysslands intäkter.

Överväger minska oljeproduktion

Enligt Kopfer innebär beskedet att dyrare oljehandel för européer

– Det är ju främst av ekonomiska skäl som Europa har köpt så mycket olja från Ryssland tidigare. Nu när man måste köpa oljan någon annanstans är det högst sannolikt att det bli lite dyrare.

Christian Kopfer oroar sig mer över det andra beskedet: att Ryssland överväger att minska sin oljeproduktion. Ryssland är tillsammans med Saudiarabien världens största exportör av råolja. Kopfer pekar på att en minskad rysk oljeproduktion samtidigt som den kinesiska ekonomin gradvis öppnas upp riskerar att driva upp det globala oljepriset.

– På så sätt är Ryssland en väldigt viktig aktör på den globala oljemarknaden. Så en minskad oljeproduktion kan få meningsfulla effekter på oljepriserna.

”Får leva med betydligt högre priser”

Främst två faktorer påverkar de svenska bränslepriserna: kronans kurs mot dollarn, samt det underliggande råvarupriset.

Christian Kopfer konstaterar att råvarupriset är på väg uppåt som en konsekvens av att världen troligtvis inom något år kommer konsumera mer olja än någonsin tidigare – samtidigt som investeringarna i ny oljeproduktion minskar.

– Jag tror att vi fortsättningsvis får leva med betydligt högre priser än vi varit vana vid, säger Christian Kopfer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.