Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uygar Gunerbuyuk, advokat i Turkiet, berättar om de falska dokument som Rawa Majid anklagats för att ha använt. Foto: SVT

Rawa Majid kan förlora turkiskt medborgarskap i rättegång om urkundsförfalskning

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kan rycka undan mattan för Rawa Majids skydd från att bli utlämnad till Sverige. En pågående rättsprocess om urkundsförfalskning kan sluta med indraget medborgarskap, visar turkiska domstolshandlingar som SVT tagit del av.

När Rawa Majid, som kallas ”Kurdiska räven”, fick turkiskt medborgarskap genom investeringar i landet fick han också skydd mot att bli utlämnad till Sverige. Men sedan förra året pågår en rättegång där den kända gängledaren anklagas för förfalskning.

Det ska ha skett i samband med att han blev turkisk medborgare. 

Registrerad i annat namn

I Turkiet är Rawa Majid registrerad i ett helt annat namn, Miran Othman. Namnet kommer från ett irakiskt pass som ska ha använts som grund för hans turkiska identitetshandlingar och medborgarskap.

Fallets åklagare menar att det förekommit förfalskningsbrott i samband med att han blev medborgare i Turkiet. Han anklagas för att försöka undfly kopplingen till sin svenska identitet och hans efterlysning av interpol. 

Rawa Majid nekar till anklagelserna och hävdar att han på laglig väg ska ha bytt namn i Irak för att underlätta en konflikt om ett arv.

Medborgarskapet kan dras in

Om han döms i målet väntas hans medborgarskap att dras in, vilket helt förändrar hans möjligheter att undkomma rättvisan för brott i Sverige 

- Hans medborgskap kan dras in, om det är så att han blev medborgare med falska dokument. I så fall kan han utlämnas eftersom han inte längre är turkisk medborgare, säger advokaten Uygar Gunerbuyuk, som kommenterar fallet i egenskap av juridisk expert och själv inte jobbar med ärendet.

I Sverige står Rawa Majid anklagad för grova narkotikabrott och förberedelse till mord. 

Domstolen i den turkiska kuststaden Bodrum har hittills haft två förhandlingar. Nästa förhandling i rättegången är planerad i november. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gängkriget mellan Foxtrot och Dalennätverket skördar allt fler offer. På distans från utlandet koordinerar Rawa Majid och Mikael Tenezos våldet – som ofta utförs av ungdomar. Foto: Polisen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.