Åklagare om turkiska anklagelsen mot Majid: ”Intressanta uppgifter”

Publicerad

Rawa Majid, känd som “Kurdiska räven”, anklagas för urkundsförfalskning i Turkiet, visar handlingar som SVT tagit del av. En fällande dom skulle kunna innebära att hans turkiska medborgarskap återkallas.

– Det är intressanta uppgifter, säger vice chefsåklagare Hanna Lemoine.

Gängledaren Rawa Majid har häktats i sin frånvaro av tre olika svenska tingsrätter. Men på grund av hans turkiska pass har Sverige inte kunnat få honom utlämnad.

Nu står det klart att Rawa Majid riskerar att få sitt turkiska medborgarskap återkallat. Enligt domstolshandlingar som SVT har tagit del av har en rättsprocess pågått i det dolda sedan förra året – där Majid misstänkt för urkundsförfalskning kopplat till hans ansökan om medborgarskap.

Åklagaren Henrik Söderman var den som skickade in den första utlämningsframställan till Turkiet som avslogs.

– Skulle han inte vara turkisk medborgare så kommer saken i ett annat läge. Utan att gå händelserna i förväg så öppnar det för möjligheten att skicka en ny utlämningsframställan till exempel, säger han.

Flera pågående ärenden mot Majid

På Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet pågår just nu flera ärenden där Rawa Majid häktats och även där han begärts utlämnad från Turkiet. Vice chefsåklagare Hanna Lemoine är en av åklagarna som är involverade och hon säger att de nya uppgifterna är intressanta.

– Rent generellt så är en allmän princip att länder inte lämnar ut sina egna medborgare. Och rent hypotetiskt så ställer ju ett indraget medborgarskap det här i en annan dager, säger Hanna Lemoine.

Åklagare: Skulle underlätta

Kammaråklagare Anna Stråth, som även hon har begärt Majid häktad i sin utevaro, kände inte till den pågående rättsprocessen. Men hon menar att ett återkallat medborgarskap skulle underlätta.

– Då skulle det finnas större möjligheter för Turkiet att bifalla utlämningsbegäran, säger Anna Stråth.

Bakgrunden till de turkiska anklagelserna är att Rawa Majid köpte sitt turkiska medborgarskap genom en fastighetsinvestering i landet. Men enligt domstolshandlingarna ansökte han om passet i ett helt annat namn från ett irakiskt pass.

Majid nekar till brottsanklagelserna och menar att han bytt namn i Irak för att underlätta en arvskonflikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.