Foto: DR Nyheter

Razzia i Köpenhamn efter terrordåden

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Köpenhamn har genomfört razzior på flera adresser i Nörrebro, Köpenhamns innerstad och i Amager med anledning av terrordåden i Köpenhamn för drygt en månad sedan.

Totalt har polisen sökt igenom åtta adresser.

– Vi är fortfarande i färd med att klargöra gärningsmannens och medhjälparnas färd, och morgonens räder bör ses i det ljudet. Vi letar efter ytterligare spår i ärendet men kan av hänsyn till utredningen just nu inte kommentera ärendet, säger polisinspektör Jörgen Skov vid Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Terrordåden i Köpenhamn

Bland gjordes en stor polisinsats vid Mjölnerparken på Nörrebro där den misstänkte gärningsmannen Omar Abdel El-Hussein växte upp. Han dödade två personer under attentaten den 14-15 februari.

–De har ryckt in i minst en lägenhet. Jag ser en polis med skottsäker väst på en balkong, berättar ett ögonvittne för Ekstrabladet.

Enligt Ekstrabladets reporter på plats gick polisen in i en trappuppgång med hundar och in i en lägenhet.

–De knackade på dörren och blev insläppta med två hundar, säger han.

Attackerade Vilks-möte

Terrorattentaten inleddes den 14 februari.

Först öppnade Omar Abdel El-Hussein eld mot ett möte där den svenske konstnären Lars Vilks deltog, där en deltagare dödades. Senare samma dag sköt El-Hussein ihjäl en man som stod vakt utanför en synagoga.

El-Hussein sköts till döds av polis när han skulle gripas.

Ytterligare tre unga män sitter häktade,  bland annat för att ha hjälpt El-Hussein med att skaffa det automatgevär han använde i attacken på Krudttönden och för att ha försett honom med de vapen som användes i attacken mot synagogan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet