”Ett skandalöst angrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Snowden-affären fortsätter att skapa rubriker. Att maken till journalisten Glenn Greenwald gripits och förhörts i nio timmar med hänvisning till antiterrorlag väcker ramaskri.

– Det är illa nog att åtala källor. Det är än värre att fängsla journalister som rapporterar sanningen. Men att börja gripa familjemedlemmar till journalisterna är helt enkelt tyranniskt. Till och med maffian hade regler mot att angripa familjemedlemmar, skriver Glenn Greenwald i The Guardian.

Flera kallar gripandet för en hämndaktion för Greenwalds rapportering i Snowden-fallet.

USA:s avlyssning

”Har inte med terrorism att göra”

Trevor Trimm, ordförande i amerikanska föreningen Freedom of the Press Foundation, kallar gripandet av Greenwalds make David Miranda för ”ett skandalöst och oacceptabelt angrepp på pressfriheten”.

– Det mest skrämmande i detta är att Storbritannien använder sin antiterrorlag som en täckmantel för att kvarhålla David, något som naturligtvis inte har något med terrorism att göra, skriver Trimm i ett blogginlägg.

Det mest omdiskuterade i gripandet är att polisen åberopat kapitel sju i brittiska antiterrorlagen. Det kapitlet handlar om hur polisen får bete sig om de försöker fastställa huruvida någon är terrorist eller ej.

Använt kryphål i lagen

I lagtexten finns det ett kryphål som möjliggör gripande och förhör av personer som inte är direkt misstänkta för terrorbrott. Nu kräver många en förklaring till hur den här lagen använts.

– Syftet med lagen är att kunna fastställa om någon är inblandad i terrorverksamhet. Inrikesdepartementet och polisen måste snabbt förklara hur de kan motivera att använda denna lag för att kvarhålla David Miranda i nio timmar, säger oppositionspolitikern Yvette Cooper till The Guardian.

Från myndighetshåll i Storbritannien har det varit tyst. I ett pressuttalande på måndagsmorgonen sades det endast att detta var ett polisärende.

– Regeringen vidtar alla nödvändiga åtgärder för att skydda allmänheten från personer som utgör ett säkerhetshot. Men det är en operativ fråga för polisen som vi inte kommer kommentera mer än så.

”De kommer att ångra sig”

David Miranda anlände under måndagen till Rio de Janeiro, där han bor tillsammans med sin man.

En trotsig Greenwald säger till AP att han kommer att skriva mycket mer aggressivt än tidigare om regeringens snokande.

– Jag kommer att publicera mycket mer om England. Jag har många dokument om engelskt spionage och nu kommer mitt fokus att vara på det. Jag tror att de kommer att ångra vad de gjort.

Glenn Greenwald

  • Den 46-årige amerikanske författaren, bloggaren och juristen Glenn Greenwald är kolumnist på brittiska tidningen The Guardian. Han tog emot och bearbetade hemligstämplade dokument från Edward Snowden, som tidigare arbetade åt den amerikanska underrättelsetjänsten NSA.
  • De första avslöjandena om NSA:s massiva övervakning av tele- och datatrafik publicerades i The Guardian den 5 juni.
  • Greenwald har i en intervju sagt att Snowden har mer information, gömd på olika platser i världen, och att samtliga uppgifter kommer att publiceras om det skulle hända Snowden något.
  • Enligt Greenwald har Snowden gett honom tillgång till mellan 15.000 och 20.000 dokument. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet