• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Gränsen mellan Syrien och Israel sedd från Golanhöjderna. Foto: TT

Rebeller ger upp område i södra Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Evakueringen av människor från två regimtrogna samhällen norr om Idlib i Syrien är avslutad, uppger statliga syriska medier. Samtidigt ger syriska rebeller upp det känsliga område som gränsar till Golanhöjderna i sydväst.

Samtliga drygt 100 bussar ska på torsdagsmorgonen ha lämnat Kafraya och al-Fua, som därmed rapporteras vara tömda. Invånarna forslas till regimkontrollerat territorium i närheten.

Evakueringen av byarna — som beskrivs som de två sista samhällen som i åratal varit utsatta för belägring av fiendestyrkor — kom till stånd efter en uppgörelse mellan Turkiet och Ryssland. I gengäld ska diktatorn Bashar al-Assad släppa ett antal fångar ur regimens fängelser.

al-Assad, vars styrkor fortsätter sina framryckningar mot rebeller i sydvästra Syrien, är fast besluten att försöka återta hela landet. Uppgörelsen är en i raden av överenskommelser på senare tid som expanderar regimens kontroll över nyckelområden.

Enligt oppositionskällor har syriska rebeller pressats till att överlämna det känsliga område i sydvästra Syrien som gränsar till Golanhöjderna. Även denna gång är det Ryssland som står bakom förhandlingarna. al-Assads styrkor har under månaden som gått lyckats erövra 90 procent av Daraa, den södra provins där protesterna mot honom en gång startade.

Därefter följde intensiva bombningar av rebeller i al-Qunaytira, en halvmåneformad provins mellan Daraa och buffertzonen med Israelockuperade Golanhöjderna i väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.