Uppgifter: Ryssland flygbombar i södra Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Det rapporteras att Ryssland ska ha flygbombat Busra al-Harir i södra Syrien, nära gränserna till Jordanien och de Israel-ockuperade Golanhöjderna. Om uppgifterna stämmer har Ryssland öppnat en ny front i sitt stöd för Bashar al-Assads regim. USA har tidigare hotat med ”allvarliga följder”, men signalerar nu att man inte tänker ingripa.

Det är i så fall första gången sådana stödanfall från ryskt håll har satts in i detta känsliga, rebellhållna, område sedan Ryssland, USA med flera enades om eldupphör och en ”nedtrappningszon” där förra året.

Att strunta i denna zon skulle innebära ”hårda och lämpliga” motåtgärder från USA, hälsades från Washington till al-Assad och Ryssland häromdagen.

Syrienkriget

USA varnar rebellgrupper

Men nu varnar USA även rebellgrupper i området att så mycket praktiskt stöd mot offensiven inte är att vänta. ”Ni bör inte basera era beslut på antagandet eller förväntningar om en militär intervention från oss”, står det i ett meddelande från myndigheter i USA till milisledare inom Fria syriska armén (FSA).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet