Foto: Scanpix.

Stoltenberg: Beredskapen ska skärpas

Uppdaterad
Publicerad

Under presskonferensen med Norges statsminister Jens Stoltenberg på måndagen gav han besked om att ingen i regeringen kommer avgå i nuläget. ”Jag vill ta ansvar genom att handla”.

Flera säkerhets- och beradskapsåtgärder borde ha varit tillgängliga tidigare. Det konstaterar Norges statsminister Jens Stoltenberg vid presskonferensen på måndagen, efter att 22 juli-kommissionen presenterat sin rapport tidigare i dag.

Kommissionen riktade svidande kritik mot säkerhetshanteringen och ingripandet den 22 juli. Myndigheternas förmåga att beskydda de unga på Utöya brast, en snabbare polisaktion hade varit möjlig, enligt kommissionen.

22 julikommissionen

”För tidigt att kommentera”

–Rapporten som vi fått i dag är en milstolpe. Den ger oss större förståelse för vad som gått snett och en plattform för att lära oss inför framtiden, säger Jens Stoltenberg vid presskonferensen och fortsätter:

–Efter genomgången av rapporten anser jag att vi fått det vi bad om. Redogörelserna i rapporten är trovärdiga. Vi ville ha på bordet vad det var som inte fungerade – det har vi fått.

Han säger att det är för tidigt att kommentera alla punkter i dag. Men han konstaterar att det tog för lång tid att stänga Grubbegatan, vid regeringskvarteret, det tog även för lång tid att gripa gärningsmannen.

–Polisen kunde varit snabbare. Detta är något jag beklagar, säger han.

–Vårt största uppdrag är att se till att Norges invånare är trygga. Som statsminister har jag högsta ansvaret för detta. Jag bad om att få all information, nu är det upp till mig att ta ansvar för vilka åtgärder som ska vidtas. Jag har bett om att få en snabb uppföljning av hela rapporten, för att kunna återkomma till detta så snart som möjligt, avslutar Stoltenberg.

Han lämnar sedan över ordet till justitieminister Grete Faremo.

–Rapporten ska följas upp av riksdagen, som vi kommer samarbeta tätt med. En sak som är klar är att beredskapen ska skärpas. Det tog för lång tid för polisen att reagera, säger Grete Faremo.

Även hon försäkrar att regeringen ska återkomma med åtgärder så snart uppföljningen är klar.

Hårt pressad om avgång

Sedan öppnades det för frågor. Statsministern pressades hårt om sin och andras avgång. Men Stoltenberg menar att han inte vill avgå – utan ta ansvar och handla.

”Kommer du att avgå?”, det var den först frågan som dök upp, riktad till Stoltenberg.

–Jag har det yttersta ansvaret för beredskapen i vårt land. Det ansvaret tar jag på allvar. Vi har fått rapporten vi bett om och den ger oss möjlighet att förstå vad som hände, och handla därefter. Det tar jag ansvar för, det är det bästa jag kan göra som statsminister – att handla, svarar Stoltenberg.

På frågan om någon annan kommer att avgå svarar han ”Jag har tillit till mina medarbetare”, men han säger också att det är för tidigt att säga.

Det kom flertalet frågor från pressen om i fall det är möjligt att lita på polisen med tanke på allt som gick snett under 22 juli. Grete Faremo svarar:

–Jag är glad över att polisen har stort förtroende, enligt gjorda mätningar. Men förtroende är inte något man kräver – det är något man gör sig förtjänt av. Det är mycket viktigt att vi på operativ nivå följer polisens utmaningar och hur vi bör reagera på dessa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

22 julikommissionen

Mer i ämnet