Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige skickar ett nytt stödpaket till Ukraina, bland annat kommer man leverera luftvärnssystem säger försvarsminister Pål Jonson.

Sverige skickar luftvärnssystem till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har presenterat ett nytt militärt och humanitärt stödpaket till Ukraina. Paketet är utformat efter det som Ukraina efterfrågar allra mest just nu och innefattar bland annat ett luftförsvarssystem.

– Vi står inför en vinter, inför minusgrader och inför mycket svåra förhållanden. Det ökar förväntan på andra länder att hjälpa Ukraina, säger statsminister Ulf Kristersson (M) under en pressträff.

720 miljoner kronor i humanitärt stöd och 3 miljarder kronor i militärt stöd. Det innehåller det nya ”vinterpaket” som regeringen presenterade i stöd till Ukraina under onsdagen. Biståndspaketet är det hittills största som Sverige gett Ukraina vid ett enskilt tillfälle.

– Inriktningen på det humanitära paketet är att så snabbt som möjligt nå ut med det allra mest nödvändiga inför vintern, till de som är mest utsatta, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Outnyttjade vaccinprogramspengar

Stödet finansieras med pengar som finns kvar från 2022 års budget samt outnyttjade medel som tidigare varit öronmärkta för vaccinprogrammen. Det humanitära stödet kommer gå till bland annat Röda korset-rörelsens arbete med akut hjälp, FN:s livsmedelsprogram samt det danska flyktingrådets minröjningsarbete.

– Vi har valt de mottagare som vi bedömer fortast kan få ut hjälpen till de som behöver det mest, säger Johan Forssell (M).

Efterfrågat luftvärnssystem

Det militära paketet är utformat efter Ukrainas egen prioriteringslista och innefattar bland annat ett efterfrågat luftvärnsystem.

– Det handlar om ett luftvärnssystem med ammunition och ammunition till ytterligare ett luftvärnssystem, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Pål Jonson vill av säkerhetsskäl inte gå in på detaljer kring vilket typ av system det rör sig om. Han kan inte heller säga hur stor del av de 3 miljarder i militärt stöd som går till luftvärnssystemet.

Sverige kommer även bidra med personlig vinterutrustning, kroppsskydd, tält, personterrängbilar samt maskeringsnät.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har Sverige bidragit med cirka 5,2 miljarder kronor i form av bistånd och militära stödpaket. Hälften av Sveriges andel hittills har kommit via EU:s stöd. Totalt har EU bidragit med omkring 19 miljarder euro.

Hör mer om Sveriges nya stödpaket i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.