Den kritiserade konferensen Financial Investment Initiative (FII) inleddes på tisdagen i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. På scenen är den ryske affärsmannen Kirill Dmitriev (andra personen från höger). Han uttalade sig mycket positivt under invigningstalet, uppger arrangören – tros uppgifterna om en mördad regimkritiker. Foto: Fayez Nurelfine/AFPVisa alla (5)
Visa alla (5)

Regeringskansliet skickar en tjänsteman till kritiserad konferens i Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad
På tisdagen inleds den omdiskuterade konferensen Future Investment Initiative i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Förra året deltog över 3 800 personer från mer än 90 länder på konferensen. I år har profilerade företagsledare och internationella medier hoppat av.
Svenska regeringskansliet skickar dock en tjänsteman från ambassaden på delar av konferensen.

Den stora internationella konferensen The Future Investment Initiative (FII) som inleds i huvudstaden Riyadh på tisdagen uppgavs i förra veckan bli ett fiasko. Då hade högt profilerade deltagare och internationell media hoppat av, enligt uppgifter i The Guardian.

Världsbankens president, Jim Yong Kim, har sagt att han inte kommer att delta. Även internationella medier som Financial Times, Bloomberg, CNN och andra hade hoppat av efter uppgifter om att regimkritikern Khashoggi mördats.

Ännu fler avhopp väntades följa. På tisdagen inleddes konferensen.

Dubais härskare Mohammed bin Rashed al-Maktoum deltar vid öppningscermonien på Future Investment Initiative FII conference i Riyadh den 23 oktober 2018 där bilden är tagen. Foto: Fayez Nureldine/AFP

En UD-tjänsteman deltar

Utrikesdepartementet säger till SVT Nyheter att ”inga svenska statsråd eller andra tillresande från regeringskansliet i Stockholm kommer att delta vid evenemanget”.

– Sveriges ambassad kommer inte att vara representerade vid det högtidliga öppnandet av konferensen, säger UD:s presschef Patric Nilsson till SVT Nyheter.

– I likhet med andra EU-länder kommer inte den svenska ambassadören att delta vid evenemanget.

– Däremot kommer en tjänsteman från ambassaden på expertnivå att delta i delar av konferensen, säger Patric Nilsson.

Det handlar om en ”främjare” som handlägger ekonomi och handelsfrågor för ambassaden. UD kan dock inte svara exakt på vilket sätt personen kommer att delta.

En saudisk journalist fotograferar på konferensen som inleddes i Riyadh på den 23 oktober 2018. Foto: AP Photo/Amr Nabil

Oklart om svenska företag deltar

SVT Nyheter har även varit i kontakt med svenska handelskammaren, som uppger att den inte känner till om några svenska företagsledare deltar i konferensen.

– När det gäller svenska företagsledare kan det vara så att de bjudits in till konferensen, men de får själva fatta beslut, säger UD:s presschef.

Pakistans premiärminister Imran Khan på scenen vid invigningen av Future Investment Initiative FII conference i Riyadh den 23 oktober 2018. Foto: Fayez Nureldine/AFP

”Brist på trovärdiga svar”

De internationella företagsledare som hoppade av konferensen förra veckan har sagt att de är bestörta över omständigheterna kring Khashoggis försvinnande från Saudiarabiens konsulat i Ankara den 2 oktober. De reagerar även på bristen på trovärdiga svar från Saudiarabien, sedan det kommit fram uppgifter som påstås bevisa att ett mord inträffat, uppgav The Guardian.

Konferensen 2017 samlade mer än 3 800 deltagare och 180 talare från mer än 90 länder, enligt arrangörens webb. I år är det oklart hur många som deltar. SVT Nyheter har frågat arrangören upprepade gångar via mejl, utan att få svar.

Anställda på konferensen tar emot delegater den 22 oktober 2018. Foto: AP Photo/Amr Nabil

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet