Foto: SVT

Analys: Regionen öppnas upp – men inte för alla

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De historiska normaliseringsavtalen har flera vinnare: Israel, Förenade Arabemiraten, Bahrain och USA. Men de stora förlorarna är palestinierna.

Samir Abu Eid

Mellanösternkorrespondent

För Israel innebär avtalet att landets isolering i Mellanöstern bryts. Israel ser nu fram emot ökad handel, militärt samarbete och direktflyg till gulfen.

För Förenade Arabemiraten och Bahrain betyder det att länderna får del i Israels techindustri, som övervaknings- och säkerhetssystem. Dessutom innebär avtalet troligen att Arabemiraten kommer att få köpa avancerade amerikanska F-35 stridsflygplan som inte syns på radar.

Länderna ska nu etablera diplomatiska förbindelser och ambassader ska öppnas.

Känner sig förrådda

I Utrikesbyråns avsnitt Israels nya Kompis hör vi bland annat den ende judiske rabbinen i Förenade Arabemiraten Levi Dachman lyckligt utbrista: ”Det här kommer förändra allting, det här är bra nyheter för mänskligheten. Gränserna är nere och nu kan unga entreprenörer och ledare äntligen komma samman.”

Om avtalet håller och fungerar är det mycket möjligt att fler arabstater följer efter. Länder som nämnts är Oman, Sudan och Marocko. Även den regionala stormakten Saudiarabien följer utvecklingen noga och kan stå på tur vilket skulle förändra Mellanöstern i grunden.

För medlaren USA:s del så stärks alliansen mot ärkefienden Iran. Men framför allt innebär överenskommelserna en utrikespolitisk framgång för president Trump, vilket kommer mycket lägligt nu inför det amerikanska presidentvalet.

De stora förlorarna är palestinierna som känner sig förrådda av Förenade Arabemiraten och Bahrain.

Kartan ritas om

Enligt Arabemiraten är avtalet villkorat med att Israel stoppar planerna på att annektera delar av Jordandalen. Men enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är planerna bara skjutna på framtiden.

2002 lanserades det så kallade ”Arabiska fredsinitiativet” där arabländerna går med på att normalisera relationen med Israel om landet först drar sig tillbaka från ockuperade palestinska områden och erkänner en palestinsk stat. Fram till nu har arabländerna stått enade bakom fredsförslaget.

Men efter den arabiska våren har den politiska kartan i regionen ritats om och verkligheten ser i dag helt annorlunda ut jämfört med när fredsplanen presenterades.

Andra prioriteringar

Flera krig rasar i Mellanöstern och arabstaterna har sedan länge flyttat fokus från palestinierna till intern radikal islamism och Irans framfart i regionen.

I stället för att se Israel som en fiende, ses numera Israel som en allierad i kampen för att försöka stoppa Irans maktambitioner. I överenskommelsen nämns knappt palestinierna och ordet ”tvåstatslösning” finns inte alls med.

För vanliga palestinier i Gaza och på Västbanken kommer ingenting att förändras eller förbättras. De tvingas leva under fortsatt blockad och ockupation.

I veckans avsnitt av SVT:s Utrikesbyrån gräver gästerna ned sig i normaliseringsavtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten samt Bahrain – se avsnittet här på SVT Play.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.