Regnskogen skövlas i högre takt

Uppdaterad
Publicerad

Skogsavverkningen i Amazonas-området har ökat snabbt under den senaste tiden. Den brasilianska regeringen försöker nu rädda skogen innan staten förlorar kontrollen.

3,235 kvadratkilometer skog brändes eller höggs ner under hösten enligt satellitbilder. Avverkningen har därmed fördubblats på ett år.

Den omfattande ökningen beror sannolikt på att priset på soja och kött har legat mycket högt den senaste tiden. Därmed har det lönat sig för bönderna att öka utrymmet för boskap och sojaodling.

-Brasiliens regering kan inte påstå att den blir tagen på sängen av de här siffrorna. Greenpeace varnade redan förra året för att de stigande priserna skulle leda till ökad avverkning om man inte skyndade sig att vidta åtgärder, säger Paulo Adario, som samordnar Greenpeaces arbete i Amazonas.

Riskerar straff

Den brasilianska regeringen vill nu ta krafttag mot skövlingen. Nya lagar gör att jordbrukare, som skövlar regnskog i framtiden riskerar att få sin egendom beslagtagen.

Även grossister, som köper kött-och sojaprodukter från skövlade områden riskerar att straffas.

Militär och polis ska se till att de nya, hårdare lagarna efterlevs.

Fakta: Amazonas

Amazonas är världens största regnskog och har extremt hög biodiversitet med världens rikaste utbud av fjärils-, fågel- och sötvattenfiskarter.

Regnskogsområdet ligger till 60 procent i Brasilien och sträcker sig in i ytterligare åtta länder. Ytan är ungefär 12 gånger så stor som Sveriges.

Här finns en femtedel av världens flodvatten. Amazonfloden är världens näst längsta efter Nilen. Det största djuret i området är amazon-manaten, en så kallad sjöko som kan väga upp till ett halvt ton.

Skogsskövlingen är det största hotet mot regnskogen. Nästan en femtedel har avverkats sedan 1970-talet. Brasiliansk lag tillåter en jordägare att avverka en viss del av sin mark.

Omkring 20 miljoner människor bor i Amazonas varav drygt 400 000 är ursprungsbefolkning.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.