Merkel kommer att saknas, säger Reinfeldt i SVT:s Agenda. Foto: SVT, Ian Langsdon/EPA/TT

Reinfeldt om Merkel: Hon är lite busigare än vad man tror

Uppdaterad
Publicerad

Valet innebär att det efter 16 år vid makten snart är dags för Europas mäktigaste kvinna Angela Merkel att lämna sin post.

– Hon kommer att saknas, säger Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister och partiledare för Moderaterna, i SVT:s Agenda.

– Att kunna vara med så pass länge i politiken är en bedrift i vår tid, säger Reinfeldt.

Han lyfter fram att hon har fortsatt att vara pragmatisk, medan många länder de senaste åren fått mer auktoritära ledare.

– Hennes största avtryck har varit att hon har drivit EU genom svåra prövningar, Greklandskris, Euro-kris och flyktingkris. Hon har förmodligen varit en större ledare för EU och en världsröst, snarare än att hon har moderniserat Tyskland.

Glimten i ögat

Angela Merkel beskrivs ofta som strikt och seriös men på ett personligt plan är hon både busig och avslappnad, enligt Fredrik Reinfeldt som umgåtts med henne under lediga former flera gånger. Bland annat har duon gått på fotbollsmatcher ihop.

– Hon är lite busigare än vad man tror och har glimten i ögat och kan vara smårolig. Jag upplever henne som avslappnad, säger Fredrik Reinfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.