Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valanalys visar hur Vladimir Putin fuskade. Foto: Sputnik / BILDBYRÅN

Rekordhögt valfusk – så säkrade Putin presidentposten

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en matematisk metod har oberoende ryska valobservatörer och medier kommit fram till att Putin fick 22 miljoner fejkröster under helgens presidentval. Men i själva verket tros fusket vara betydligt högre.

87 miljoner ryssar röstade och 87 procent av dem valde Putin. Så lyder den officiella statistiken. Enligt Rysslands valkommission var både valdeltagandet och Putins seger rekordhögt. Men valobservatörer som följt många ryska val konstaterar att det som gömmer sig bakom alla siffror snarare är ett rekordhögt valfusk.

– Vi har aldrig tidigare sett ett presidentval som stått så långt ifrån lagen som i år, står det på Golos hemsida, en oberoende organisation för fria val i Ryssland.

Matematisk formel avslöjar fusket

Det är den matematiska metoden Kiesling-Shpilkin som använts för att synliggöra valfusket. Metoden bygger på analys av officiell statistik från valkontoren över antalet röster på respektive kandidat och på själva valdeltagandet.

Ett diagram visar hur många falska röster en kandidat fått med hjälp av extra röstsedlar som kastats in i valurnorna. Det handlar alltså om röstsedlar som räknats in i resultatet utan att någon faktiskt röstat.

Kiesling-Shpilkin metoden är tillgänglig för alla och när oberoende ryska valobservatörer och medier granskade valresultatet landade de i samma slutsats, att Putins medarbetare hittat på närmare en tredjedel av rösterna.

Samma matematiska metod användes för att analysera det förra ryska presidentvalet. Även då kom experter fram till att det valet skulle ha ogiltigförklarats, vilket innebär att Putin inte varit Rysslands legitime president i minst sex år.

Omfattande valfusk

Ett exempel på uppseendeväckande statistik kan hittas vid två valkontor i Belgorod. Där uppges valdeltagandet ha varit 100 procent och samtidigt ska 100 procent av väljarna ha röstat på Putin.

Men de förfalskade rösterna som upptäckts med hjälp av Kiesling-Shpilkin-metoden är bara en del av alla röster som kunnat granskas. De som röstat online och i ockuperade områden i Ukraina har inte räknats in.

Den ryska statsledningen har inte kommenterat valfusket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.