Ryske president Putin får bottensiffror i en ny opinionsmätning, men leder ändå stort över alla andra. Foto: TT

Rysk opinionsundersökning visar rekordlåg förtroendesiffra för Putin

Publicerad

Ryska folkets förtroende för president Vladimir Putin är lägre än någon gång sedan 2006, enligt en ny opinionsmätning. Men Putin behöver knappast traska till arbetsförmedlingen – de andra politikerna tror folket nämligen ännu mindre på, och det med råge.

När Ryssland 2014 annekterade den ukrainska Krimhalvön så mötte det vanmäktiga protester från västländer men på hemmaplan sköt Vladimir Vladimirovitj Putins opinionssiffror i höjden. Internationella fördömanden av ryska förehavanden i omvärlden biter nämligen föga på Putins popularitet – men det betyder inte att folkets stöd är orubbligt.

Men att bråka med pensioner är ett succérecept för den som vill reta gallfeber på ryssarna, och den ilskan fick Rysslands regering uppleva när man i fjol beslöt om höjning av pensionsåldern till 60 för kvinnor och 65 för män.

Lägsta sedan 2006

Och Putins förtroende kan ha tagit en rejäl smäll av det beslutet, tillsammans med andra ekonomiska besvär. I en ny opinionsundersökning från statliga VTsIOM säger sig bara 33,4 procent – var tredje svarande – ha förtroende för att Putin kan lösa landets problem. Det är den svagaste förtroendesiffran sedan 2006 och kan jämföras med 71 procent i juli 2015, enligt The Moscow Times.

I mer allmän bemärkelse anses Putin dock vara mer populär – 66 procent av ryssarna ger Putin tummen upp enligt oberoende opinionsinstitutet Levada. Även den siffran har dock minskat rejält, från 82 procent i april 2018 och 89 procent i juni 2015.

De sviktande förtroendesiffrorna har underblåst spekulationer kring möjligheten att Putin på sikt utmanas om makten, och redan 2017 diskuterade ryska medier öppet slutet på Putineran. Men vem som kan utmana honom är minst sagt oklart.

Ändå minst impopulär

För det första vann han överlägset valet 2017 och sitter därmed i princip säker ända till 2023. Ännu mer trösterikt för Putin är kanske det faktum att förtroendet för alla andra politiker i enkäten är långt mycket lägre – 13,7 procent för försvarsminister Sergej Shojgu som kniper andraplatsen, och 9,3 procent för utrikesminister Sergej Lavrov som kommer därefter.

Oppositionspolitikern Alexej Navalnyj, något av en mediedarling i väst, säger sig bara 1,3 procent ha förtroende för och Ksenia Sobtjak, som ställde upp som liberal oppositionskandidat i valet 2017, får tummen upp av blott 0,2 procent.

Vladimir Vladimirovitj behöver med andra ord knappast fundera på pensionen än, Det trots att han med sina 66 år faktiskt kvalificerar även under de nya reglerna – och för all del anses vara rik som ett troll (ej relaterat till ryska ”trollfabriker”, reds. anm).

Opinionsundersökningar i Ryssland

Opinionsundersökningar i Ryssland är en knepig gren och resultat bör tas med en nypa salt. Men det välsansedda Levada-instutitet är dit oberoende betraktare vänder sig för att få ett hum om vad ryssar tycker.

Men opinionsundersökningar kan vara politiskt känsliga och Levada är en av de många ryska organisationer som tvingats underkasta sig den ryska lagen om ”utländska agenter”, vilket gör arbete som uppfattas som politiskt ännu svårare.

Det andra stora institutet är VTsIOM, som är statligt kontrollerat och som har varit populärt främst hos statligt kontrollerade medier. När Levada har haft svårare att arbeta har dock VTsIOM:s undersökningar också fått större genomslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.